A rovat kizárólagos támogatója

Környezetünk védelme a 21. század legnagyobb kihívásai közé tartozik, de szerencsére egy kis odafigyeléssel minden nap tehetünk valamit Földünk érdekében. Először is otthonunkban célszerű környezetbarát körülményeket kialakítani, hiszen itt töltjük a legtöbb időnket. Mire figyelj oda a mindennapokban, ha csökkenteni szeretnéd az ökológiai lábnyomod? Mutatjuk!

Hogyan teremts energiahatékony és zöld otthont?

Figyelj oda az alábbi 5 tanácsra, és védd környezeted az otthoni kényelem megtartása mellett!

Becsüld meg a vizet!

A takarékos vízhasználat a zöld otthonok alapja. Becslések szerint 2025-re 1,8 milliárd ember szenved majd vízhiányban. A világszintű dehidratáció megfékezéséhez elengedhetetlen a takarékos vízfelhasználás.

Hogyan spórolj a vízhasználattal?

  • Ne folyasd a vizet fogmosás közben! Ez talán a leggyakoribb oka a vízpazarlásnak, hiszen egy kb. 2 perces fogmosás során több liter vizet is fölöslegesen kifolyathatsz a mosdókagylóba.
  • Fürdés helyett zuhanyozz! Habár sokszor rendkívül jól esik a forró vízzel teli kádban fürdeni otthonunkba érkezve a kinti hidegről, de gyakoribb zuhanyzással sokkal kevesebb vízhasználattal jár a mosakodás. Sőt, víztakarékos zuhanyfejjel még több vizet takaríthatsz meg környezeted védelme és az alacsonyabb vízszámla érdekében.
  • Ne használd a WC-t szemetesként! Időnként könnyebb az ételmaradékokat vagy éppen az otthonunkba berepülő rovarokat a WC-n lehúzni, azonban ez a káros szokás súlyosan megnöveli a vízhasználatot.Gondoskodj a nyílászárók szigeteléséről!

Ha az ajtók vagy ablakok hézagosak, akkor a réseken keresztül érkező levegő jelentősen befolyásolja az otthoni energiahatékonyság mértékét. A rosszul szigetelő nyílászárók miatt nem csak többet kell fűteni vagy hűteni, de a kintről beszűrődő zajszint is nagymértékben növekszik.

Az erős huzatot okozó probléma mögött a huzatos nyílászáró tömítésének elhasználódása és elkopása áll. Szerencsére az elavult bejárati ajtók és ablakok felújíthatók, de valamikor már csak a csere segít. Legyen bármelyik is a megoldás, a megfelelő szigetelőanyagok felhasználásával garantáltan komfortosabb, természetbarátabb és zöldebb lesz otthonod.

Miért válaszd a hőhídmentes alu küszöbbel felszerelt nyílászárókat?

  • Csökkentik otthonod hőenergia-veszteségét. Mivel az alumínium magas hőátbocsátási tényezővel rendelkezik, ezért az ajtó- és ablakgyártó vállalatok műanyag elemeket helyeznek a fémek közé. Ennek köszönhetően csökken a hőveszteség. Nyáron hűvösebb, télen melegebb hőmérsékletet teremtesz, emellett a küszöb alatti nedvesedést is megelőzöd.

    Cserélj minden izzót energiatakarékosra!
    Hagyományos izzók helyett vásárolj energiatakarékos típusokat! Így ugyanolyan erősségű fény mellett csökkentheted számottevően a villanyszámlát. Emiatt pedig a Föld is hálás lesz, hiszen az energiatakarékos izzókra való váltás az ökológiai lábnyomod is csökkenti.

    Milyen izzókat érdemes választani?

    • LED izzók. Minél széleskörűbb a LED izzók alkalmazása, annál több energiát spórolunk. Amerikában 2027-re a LED izzók elterjedése miatt közel 350 TWh-t (terawattóra) fog megtakarítani a lakosság, ami 44 erőmű éves energiafelhasználásának megfelelő mennyiség.
    • CFL izzók. A kompakt fénycsövek átlagosan 75%-kal kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos típusú izzók. Egy 22 wattos CFL izzó ugyanolyan mértékű fényt nyújt, mint egy hagyományos 100 wattos izzó. Habár magasabb az áruk, de hosszú távon kétségtelenül sokat spórolsz velük a villanyszámlán.

    Használj programozható termosztátot!

    Digitális programozható termosztát segítségével egyszerűen szabályozhatod a fűtéshasználat mértékét.

    Amikor több órára elhagyod az otthonod, mindig tekerd le a fűtést! Így havi szinten is nagyértékű összeget spórolhatsz a fűtésszámlán, és a komofortérzeted sem fog csökkeni. Persze nem szükséges minimumra venni a fűtést, de a szobahőmérséklet fenntartása nagyfokú pazarlást jelent egy üres lakás esetén.

    Tipp: Télen öltözz az évszakhoz illően otthon is! A mínuszok beköszöntével természetes, hogy otthonodban is hidegebbé válik a légkör. Ennek ellenére fagyoskodás nélkül is spórolhatsz a fűtésszámlán. Csak kapj fel egy puha melegítő nadrágot és felsőt, majd vedd lejjebb a fűtési fokozatot!

    Komposztálj!

    Ha van kerted, mindenképpen szerezz be vagy készíts házilag egy komposztáló ládát! Egy ilyen ládában elhelyezheted a háztartási hulladékokat és az ételmaradékokat, amik természetes úton bomlanak le, tápanyagot visszaadva a környezetnek.

    Miért lesz hálás kerted élővilága a komposztálásért?

    • Vegyszer helyett egészséges tápanyagot biztosítasz a talajban élő mikroorganizmusok számára.
    • Kénnel, magnéziummal és további jótékony mikrobákkal gazdagítod a talajt.
    • Erősebb védelmet nyújtasz a heves esőzéssel és áradással járó talajerózióval szemben.
    • Növeled a talaj nedvességtartó képességét.

    Természetünk védelme minden élet alapja. Első lépésként ajánlott a zöld otthon létrehozását célul kitűzni. Ebben már az olyan apró dolgok, mint a fogmosás közbeni csap elzárás és az energiatakarékos izzók használata is hatékonyan segítenek. Fordíts figyelmet te is a mindennapi víz- és energiahasználati szokásaidra, hogy hozzájárulj Földünk egészségének megóvásához!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás