Hirdetés

Immár hetedszer rendezték meg augusztus 5-7 között a Csongrád megyei Pusztaszeren a máig egyetlen hazai szervezésű természetfilm-fesztivált, melyen kilencvenöt – 2008 után készült – alkotást vetítettek le az Árpád-major fűszercsarnokában.

Az érdeklődők a hétvégén 95 filmet nézhettek végig, közel 26 óra időtartamban. A látogatók a vetítések mellett a környékbeli biogazdák portékái közül válogathattak, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai pedig a környék természeti értékeit mutatták be lovaskocsis túrájukon. A természetfilmesek – akik között hat határon túli magyar alkotó volt – a legtöbb művet az etűd kategóriába nevezték.

A dr.Kormos Ildikó rendező vezette zsűri versenykategóriánként külön díjazta az amatőr és a professzionális alkotókat.

A növények és állatok életét bemutató filmek közül a legjobb profi alkotásnak Berta Enikő Nagyvárosi madarak című filmjét választották, míg az amatőrök között Tisza Balázs Insequence című munkája nyert.

A világ tájait bemutató alkotások közül Sós Tibor Legalább medvét láttunk volna című munkája lett a legjobb amatőr alkotás. A profik között Hajdu János a szerbiai Uvac kanyont bemutató, és a Norvégiában forgatott Finding Nils c. filmjének ítélte oda a zsűri az első díjat.

Az etűd kategóriában a két legjobb professzionális filmet Weigert József készítette, az amatőrök között pedig Dancsó Péter lett az első Szüret című művével.

Életmód és környezetvédelem kategóriában a profik között a természetfilm.hu csapata nyert a Fejjel a fajnak című húszrészes tudományos ismeretterjesztő minisorozatának 5 részével, illetve a Mindentudás Egyeteme részére készített alkotásaival (Légkörkép, Vízválasztón), az amatőrök között pedig Vizes élőhelyek jelene. Jövője? címet viselő filmjéért Ternyák Jenőt díjazták.

Vad Magyarország – A vizek birodalma című alkotásáért Török Zoltán kapta vasárnap az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál fődíját. Az egyórás természetfilm egy rétisas fészekalj mindennapjait és egy fiatal vidra kalandjait mutatja be valahol a magyar mocsarak mélyén.
A díjazotak részletes listája: Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál díjai 2011 (109 KB pdf)

Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál

Az egyre szűkülő anyagi lehetőségekről mesélt a díjátadó után a greenfonak Csabai Ferenc a rendezvény főszervezője. A projektmenedzser elmondta, hogy az idén minimális támogatást kaptak a Nemzeti Kulturális Alaptól, ill. eddig szerződést nem, csak igérvényt kaptak a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Éppen ezért is volt nagyon fontos, hogy több magánszemély (Tiricz Gábor, Vastag Aladárné pusztaszeri nyugdíjas pedagógus, Szabados Tamás operatőr, Rák József rendező, és Máté Ildikó) is díjat ajánlott fel, sőt a zsűritagok is „összedobtak” egy díjravalót.
Dr. Kormos Ildikó rendező a greenfonak elmondta, hogy megkeresték a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is egy szerényebb díj felajánlása reményében, de csak elutasítást kaptak.

Az elmúlt években – ha szerény mértékben is – nőtt az alkotók és résztvevők száma, de a jövő évi helyszín bizonytalan. Csabai Ferenc, és Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere szerint, a jövő évi fesztiválnak mindenképp a település szeretne helyt adni, bár már nem a mostani Árpád-major fűszercsarnokában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás