Hirdetés

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. figyelemfelkeltő és környettudatosságra nevelő kampányt indított, melynek célja, hogy az elhasznált kompakt izzókat, fénycsöveket, lámpatesteket a lakosság a jövőben szelektíven gyűjtse és azok ne kerüljenek a kommunális hulladékba.

"Két ország, egy cél, közös siker", ez a mottója a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programnak, s ezt vallja az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. valamint román partnere a Recolamp is, akik az elektronikai hulladék gazdálkodásban hosszú évek óta jártas cégek. A határokon átívelő program a romániai Temesváron, majd augusztus elején Békéscsabán a Korzó téren találkozhattak az érdeklődők az erre a road-showra készült interaktív rendezvénysátorral.

Az Únió által támogatott projektben 2011 márciusa és 2012 májusa között Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéi mellett a romániai Arad, Temes, Bihar, Szatmár megyéi is részt vesznek. A rendelkezésre álló 1,6 millió eurót speciális gyűjtő konténerek gyártására és kihelyezésére, tájékoztató kampányok szervezésére, valamint az elhasznált világítótestek, izzók és neoncsövek újrahasznosítását szolgáló gyár építésére használják fel. A Mezőkovácsházán felépülő gyár ellátja majd a projekt mindkét partner országát.

Kovács Béla, az ELECTRO-COORD Nonprofit Kft. divízió managere szerint, különösen fontos a lakosság körében tudatosítani, hogy a veszélyes anyagokat tartalmazó takarékos égők és fénycsövek nem kerülhetnek a kommunális hulladékba! Magyarországon 5500 ponton gyűjtik az elektronikus hulladékot és ezen belül is szelektíven a takarékos égőket, izzólámpákat. A világítótestek anyaga 85%-ban újrahasznosítható. Magyarországon jelenleg az eladott világítótestek 40%-a visszakerül hozzánk, de az a célunk, hogy 2016-ra ez az arány 70-80% legyen. A közös magyar-román program keretében újabb 500 elektronikus hulladékgyűjtő pontot szeretnénk létesíteni”

Békéscsaba – a road-show első hazai állomása

A szemléletformáló kampány első magyarországi állomása Békéscsaba. A sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón képviseltette magát Opauszki Zoltán, Békéscsabai Polgármesteri Hivatal kabinetfőnöke, Kalapáti Magdolna a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Magyarország- Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program, Közös Szakmai Titkárságának igazgatója, Roxana Sunica a Recolamp Románia marketing managere, Tóth Zoltán az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft ügyvezetője, valamint Dr. Kovács Béla az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. világítástechnikai divíziójának managere.

Az interaktív rendezvénysátor a következő hónapokban összesen 20 nagyvárost és 8 megyét érint a két országban. Magyarországon Békéscsabát, Hajdúböszörményt, Gyulát, Debrecent, Hajdúszoboszlót, Szegedet, Szentest, Nyíregyházát, Orosházát, Hódmezővásáhelyt, míg Romániában a következő városokba várják az érdeklődőket: Temesvár, Lugos, Sannicolau Mare, Arad, Ineu, Nagyszalonta, Nagyvárad, Margitta, Nagykároly és Szatmárnémeti.

 A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projekt célja a lakosság szemléletformálása, az elektromos-, elektronikus hulladékok szelektív gyűjtésére való nevelés, valamint az újrahasznosítás fontossága, amely tisztább környezetet és jobb életminőséget biztosít a jövőben mindenki számára.

 

A projekt a „Környezetszennyezés csökkentése az elektromos világítótestek hulladékainak kezelési rendszere fejlesztésével Magyarország és Románia 8 megyéjében” elnevezést viseli, amely a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a Magyar Köztársaság és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve.

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft:

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., az ország legnagyobb és piacvezető koordináló szervezeteként – jogszabály alapján – átvállalja a gyártóktól és a forgalmazóktól az e-hulladék begyűjtését, feldolgozását és hasznosítását.
Az elhasznált, leadott berendezéseket, eszközöket az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az országos visszagyűjtő hálózata segítségével eljuttatja a feldolgozókhoz, akik az európai normáknak megfelelően feldolgozzák. Az így kinyert másodnyersanyagok kb. 80%-a visszakerül az ipari termelés körforgásába. A folyamat részeként a fogyasztók és a felhasználók környezettudatos módon tudják leadni használaton kívüli berendezéseiket. Az Electro – Coord Magyarország Nonprofit Kft. egy nyitott szervezet, melyhez bármely elektromos hulladékhasznosításra kötelezett gyártó, forgalmazó térítésmentesen csatlakozhat.

Recolamp Románia:

A Romániai Fényforrásgyártók és Forgalmazók Szövetsége által létrehozott Recolamp egy non profit szervezet, amely 2007. szeptemberében alakult, az alapító cégek között van a General Electric, Narva, Osram és a Philips. A Recolamp jelenleg Romániában 5.500 lámpabegyűjtő pontot működtet és eddig 400 tonna elektronikai hulladékot sikerült begyűjtenie a polgároktól, céljuk továbbra is az elektromos hulladékok szelektív gyűjtésére való nevelés, valamint a környezet- és egészségvédő újrafeldolgozás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás