Hirdetés
greenfo/MTI

Az állatvédők heves tiltakozása ellenére a holland kormány a Kanári-szigetek egyik vízi élményparkjába költözteti azt a fiatal gyilkos bálnát, amely tavaly tévedt az ország partjaihoz és a hivatalos vélemény szerint képtelen lenne ellátni magát a vadonban, illetve a családját is nehezen találná meg.

A nőstény kardszárnyú delfint tavaly júniusban mentették ki a partmenti vizekből, miután az állat elkóborolt a csordájától. A legyengült állapotban lévő gyilkos bálnát a keleti országrészben lévő Harderwijki Delfináriumba szállították, ahol a Morgan nevet kapta és gyors felépülését követően az intézmény egyik legnépszerűbb látványossága lett.

A több állatvédő szervezetet tömörítő Orca Coalition a bíróságon próbálta rábírni a holland kormányt Morgan szabadon engedésére. Az aktivisták szerint a négyesztendős állat családját hangfelvételek révén lehetne felkutatni a tengerben. Henk Bleker holland mezőgazdasági és külkereskedelmi miniszter szerint azonban a bíróság által elrendelt felülvizsgálat is bebizonyította, hogy a Tenerife szigetén működő Loro Parkba való átszállítás a jelenlegi legjobb megoldás.

A harderwijki delfinparadicsom szóvivője szerint már megkezdődtek Morgan átszállításának előkészületei: az állat egy kis tartályban, teherautóval és repülővel fog megérkezni új lakhelyére. A gyilkos bálna először egy saját tartályt fog kapni, majd 12 óra múlva csatlakozik a társaihoz és ezután már egy 22 millió literes akváriumban fog úszkálni, a mostani 400 ezer literes helyett.

A delfinek családjának legnagyobb és legintelligensebb tagjait képező gyilkos bálnák összetartó csordákban élnek és naponta akár 140 kilométert is megtesznek a zsákmány reményében. A Szabadítsátok ki Willyt! című 1993-as film Keiko nevű orcája is egy mexikóvárosi vízi vidámpark lakója volt, amíg rajongói ki nem harcolták egy nagyobb tartályba való költöztetését, majd 2002-es szabadon engedését. Az állat azonban továbbra is kereste az emberek társaságát, majd egy évvel a szabadon engedését követően tüdőgyulladás miatt elpusztult.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás