Hirdetés

A víz a földi élet forrása, víz nélkül egyetlen élőlény sem lenne képes létezni. A Víz Világnapja minden év március 22-én ennek jelentőségét igyekszik hangsúlyozni. A Földön már napjainkban is több mint egymilliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez. Ha tétlenek maradunk, emberek milliói juthatnak hasonló sorsra.

A Föld 70%-át víz borítja, ám ebből alig 3% édesvíz. A világ édesvízkészletének csupán 0,3%-a alkalmas közvetlenül emberi fogyasztásra, ugyanakkor a Föld népességének növekedésével és életszínvonalának emelkedésével párhuzamosan az édesvíz iránti igény fokozatosan növekszik. Az igények növekedése miatt az édesvíz-gazdálkodás jelen formájában nem sokáig fenntartható. A hollandiai Twente Egyetem legújabb vizsgálata szerint a vízhiány már most is legalább 2,7 millió embert súlyt legalább egy hónapig minden évben. A készleteink végesek, így ha nem változnak a dolgok a fennálló helyzet biztosan nem fog javulni.

A márciusban zajló hatodik Víz Világfórumon a WWF legújabb vizsgálatának eredményeiről számolt be, mely szerint a vízforrások felhasználása miatt felmerülő érdekellentétek a jövőben elkerülhetetlenek lesznek. Az érdekellentéteket kormányzati, vállalati és kutatási programok segíthetnek megoldani, és döntéshozói szinteken kell preventív intézkedéseket hozni. Ezek hiányában a vízhasználat kapcsán kialakult problémák bonyolult és erőszakkal fenyegető konfliktusokat okozhatnak. A legfontosabb feladatok a vizek további szennyezésének megszüntetése, a rendelkezésre álló vízkészletek védelme, a vízfelhasználás fenntarthatóvá tétele. Mérsékelni kell az árvizek és aszályok negatív hatásait, illetve a vizes élőhelyek állapotának javításával meg kell előzni végső eltűnésüket. Mindezen célok eléréséhez az állami, az önkormányzati és a magánszféra összehangolt fellépésére van szükség.
„Életünk minden eleméhez szükségünk van vízre. Annak ellenére, hogy hazánkban szinte elképzelhetetlen, hogy ne jussunk friss ivóvízhez, emberek milliói szenvednek hiányt belőle nap mint nap. A Víz Világnapja remek alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet vizeink fontosságára, és az egyéni felelősségre. Meg kell ismernünk saját vízfogyasztásunkat, a vízlábnyom fogalmát és meg kell tanulnunk apró lépésekkel takarékosabban élni!” – szólít fel Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

Az emberi fogyasztásra kerülő víz szinte mindig természetes környezetből származik, ezért kulcsfontosságú, hogy természeti környezetünk vízkészleteit is megóvjuk. Hazánk egyik legjelentősebb ivóvízforrása a Duna. A WWF Magyarország legjelentősebb vizes élőhelyekhez kapcsolódó programja is a Dunára koncentrál. A mellékágak és dunai szigetek eltűnőben vannak, pedig jelentőségük felbecsülhetetlen. A Mohács melletti Szabadság-sziget is a pusztulás útjára lépett, amikor egy keresztgáttal 40 évvel ezelőtt elzárták a víz útját. A WWF öt éves projekt keretein belül rehabilitálja a teljes sziget növényzetét, megbontja a víz útjában álló gátat, hogy szabad útja legyen a természet megújulásának. A Szabadság-szigeten ennek köszönhetően egyszer újra a fekete gólya fészkel majd, a vízi madarak paradicsoma helyreáll, és a mellékág újra halbölcső lehet, miközben a sziget túlpartján lévő Mohács ivóvízellátására jótékony hatással lesz a vizes élőhely helyreállítása.

vízszennyezés Kenya Nairobivízszennyezés Kenya Nairobi

 
 TOVÁBBI MEGDÖBBENTŐ FOTÓK A VÍZ VILÁGNAPJA  KAPCSÁN >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás