Hirdetés

Bár a szélsőséges időjárás országszerte megtizedelte a „spájzítható” javakat, szerencsére mégis volt mit üvegbe tölteni és a kamra polcaira helyezni.

A természet áldásos hatásának és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásnak köszönhetően a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület együttműködve a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Balatoni Régiós Irodájával öt alkalommal szervezett közösségi befőzést. A jó hangulatú, lekvárkevergetős alkalmak Veszprém megye különböző pontjain – Nyirádon, Zalahalápon, Balatonfüreden, Sáskán és Várpalotán – valósultak meg.

„Fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerjék a vegyszermentes befőzés trükkjeit, így a témához kapcsolódó kiadványunk megjelenésével és receptversenyünk meghirdetésével párhuzamosan újabb akcióba kezdtünk. A nagycsaládosok nyitottságának köszönhetően a családok apraja-nagyja együtt, játszva és vidám hangulatban – egyszóval családias keretek között – tanulhatta meg a természetes befőzés csínját-bínját.” – mondta Kiss Renáta, a Csalán alelnöke

„Az eltevéshez szükséges gyümölcsöt a Csalán, a hozzávaló cukrot pedig a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász biztosította a családok számára. Minden egyes helyszínen üst, befőző fakanál és családok lelkes csapata várt bennünket, így nem jelenthetett gondot a gyümölcs előkészítése és annak feldolgozása sem. A érési szezonnak megfelelően rotyogtattunk meggyet, sárgabarackot és szilvát is, melyek a feneketlennek tűnő edényben illatozva, az üvegekbe töltést követően, kenyérhéjjal való mártogatásra csalogatták az aprónépet.” – mesélte a Csalán munkatársa

„Örülünk ennek a lehetőségnek, hiszen bár sokan közülünk már rutinos háziasszonyok, a befőzés közben beszélgetve sokat tanulhattunk a Csalánosoktól. A mostani alkalmat követően B, mint befőzés c. kiadványukból újabb ötleteket merítve tudjuk folytatni – akár közösségileg is – a kertben megtermett javak télire „ mentését.” – tette hozzá Molnárné Budai Angelika, a NOE Balatoni Régiós titkára.

Befőzni tehát jó és érdemes! Az eltett gyümölcsök ínycsiklandó gasztronómiai örömeit majd télvíz idején értékeljük csak igazán és a napfény ízének kanalazgatása közben nosztalgiával gondolunk a nyári napok befőzéseire.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás