Hirdetés

Magyar szakértőket is várnak a biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platformba (IPBES).

A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platform (IPBES) 2012. áprilisban alakult meg. Az ENSZ keretein belül létrejött platform célja, hogy erősítse a tudomány és a szakpolitikai döntéshozatal közötti kapcsolatot a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma szolgáltatások megőrzése és fenntartható használata érdekében. Az IPBES működése némiképp hasonlít az Éghajlatváltozási Kormányközi Testülethez (IPCC ), de alapvetően az élővilág megőrzésével kapcsolatos kérdéskörökre fog fókuszálni.
Megállapodás született arról, hogy az IPBES működését egy ún. multidiszciplináris szakértői panel (MEP) is segíteni fogja, amely az IPBES tudományos és szakmai funkcióit látná el. Egyelőre ideiglenes szabályok vonatkoznak a MEP-re és az IPBES plenárisán fog végleges döntést hozni a MEP tagjainak összetételéről. A földrajzi egyensúlyt alapul véve ENSZ régiónként 5-5 szakértő kijelölésére kerül sor maximum 2 éves időtartamra.
Magyarországnak a multidiszciplináris szakértői panel közép-kelet-európai tagjai közé van lehetősége szakértőket jelölni. A jelöltek független szakértőként vesznek részt a multidiszciplináris szakértői panel munkájában. A panel tagjairól végleges döntés az IPBES első plenárisán, 2013. januárban fog születni Bonn-ban.

Elvárások:

– A biológiai sokféleség és az ökoszisztéma szolgáltatások kapcsán széleskörű szakmai ismeretek a természettudományok, a társadalomtudományok vagy a közgazdaságtan területén.
– Nemzetközi szakmai és/ vagy szakpolitikai együttműködésekben való részvétel és tapasztalat.
– Tapasztalat a szakmai ismeretek és tudományos eredmények szakpolitikai folyamatokba történő beépítésére vonatkozóan.
– Kiváló írásbeli és szóbeli angol nyelvtudás, illetve angol nyelvű tárgyalási tapasztalat.

A jelöltek IPBES-szel kapcsolatos munkájáért és kapcsolódó üléseken való részvételért nem jár költségtérítés és egyéb finanszírozás. A vonatkozó ülések (IPBES plenáris, egyéb MEP találkozók) gyakorisága egyelőre nem ismert. Az ülésekre a világ bármely pontján sor kerülhet, vagyis külföldi utazások szükségesek lehetnek.

A pályázatok benyújtásának módja és határideje:

A pályázatokat kérjük elektronikusan 2012. október 25-ig a biodiv@vm.gov.hu email címre és postai úton „Vidékfejlesztési Minisztérium, Stratégiai Főosztály, 1055, Kossuth Lajos tér 11.” címre kérjük elküldeni. Az email tárgyában és a borítékon a következőt kérjük feltüntetni: „IPBES MEP szakértői jelentkezés”.

A pályázat részeként benyújtandó iratok:

Magyar és angol nyelvű fényképes szakmai önéletrajz, az IPBES szempontjából releváns munkák és tevékenységek rövid ismertetésével.

Elbírálás és jelölés:

A pályázók közül október 31-ig történik meg a Magyarország nevében jelölt szakértők kiválasztása és azok elküldése az IPBES Titkárság részére.
Kérdés esetén információt nyújt: Greguss Ditta (06-1-795-3630)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás