Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A legutóbbi 4 évben idén fogja a legtöbb termikus szenet importálni Európa, és jövőre még a 2022-es négyéves csúcsot is megdöntheti a szénimport mennyisége. Franciaország gázt fog küldeni a németeknek, Spanyolország az energiaintenzív ipar ideiglenes leállítására készül.

100 millió tonna szenet is importálhat Európa az év végéig – közölte a Reuters a Noble Resources International Pte Ltd elemzése alapján. “Európa visszamegy az időben” – kommentálta Rodrigo Echeverri, a Noble kutatási vezetője.  Mindeközben az európai országok új intézkedésekre készülnek, hogy a téli, potenciális energiahiánnyal megküzdjenek, miután az orosz gáz már csak korlátozott mértékben elérhető Európa számára.

A Reuters cikke szerint Spanyolország azt tervezi, hogy szükség esetén akár az energiaintenzív üzemeket is bezárhatja ideiglenesen a csúcsidőszakban, a kiesést az állam az érintett cégeknek kárpótolná.

Franciaország arra készül, hogy október 10. környékén gázt fog exportálni Németországnak, ugyanakkor a francia Energiaszabályozási Bizottság (CRE) vezetője egy rádióműsorban azt mondta, hogy a gáz eddig Németországból érkezett Franciaországba, így egyelőre nincsenek meg a megfelelő technikai eszközök arra, hogy a gázszállítás irányát megváltoztassák.

Emmanuelle Wargon hozzátette, idén télen akár lokalizált áramhiányra is lehet számítani, ha a francia energiaipari cégnek, az EDF-nek a nukleáris reaktorok helyreállítására vonatkozó terveit a hideg miatt halasztani kéne. Kiemelte, hogy a háztartásokat nem fogják megfosztani a gáztól.

Finnország áramellátója, a Karhu Voima Oy közölte, hogy csődöt jelentett az energiaárak meredek emelkedése miatt.

Oroszország az ukrajnai inváziója előtt az Európai Unió gázkészletének körülbelül 40 százalékát biztosította, a nyugati szankciók bevezetését követően viszont leállította az Északi Áramlat 1 gázvezeték forgalmát. Az európai gázárak az év kezdetéhez képest minimum megduplázódtak- írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás