Európa zöld építészeti csodái

2024. május 18.

Hírek

Az építészetnek óriási szerepe van a fenntartható jövő alakításában. Erre számos példát láthatunk a legnagyobb városok utcáin, ráadásul nem is kell olyan messzire utaznunk, hogy saját szemünkkel is megcsodálhassuk a zöld építészet néhány remekét, legyen szó a milánói Bosco Verticale-ról, vagy a bécsi Hundertwasser-házról.

Európa a leggyorsabban melegedő kontinens, mégsem prioritás a környezet- és klímavédelem az Unió közeljövőjéről szóló dokumentumban

2024. április 26.

Hírek

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) először közreadott, alkalmazkodásról szóló jelentése 36 klímakockázatot sorolt öt fő csoportba (élelmezés, egészségügy, infrastruktúra, gazdaság és pénzügy, ökoszisztémák). 21 esetén már most nagyobb készültségre lenne szükség, amiből 8 különösen sürgető. A kockázatok ugyan elvontnak tűnhetnek, de valójában az egész gazdaságot és a társadalmat is veszélyeztethetik.

Több atomerőművet akar Európa, de kész-e megfizetni az árát?

2024. április 8.

Hírek

A 2050-ig szükséges további 50 gigawatt nukleáris kapacitás becsült költségei gigawattonként 5 és 11 milliárd euró között mozognak, ami “nagyfokú bizonytalanságot és a feltételezések közötti nagy különbséget mutat” – véli az energiagazdasági szakértő.

Az orosz helyett az amerikai gázra kezd rászokni Európa

2024. április 2.

Hírek

Erre figyelmeztetnek a szektor vezető szakemberei az ukrajnai háború kitörése után több mint két évvel. Azt látják, hogy az uniós vezetés az orosz gáz bojkottja miatt túlságosan is az amerikai cseppfolyós gázra építi középtávú terveit.

Európa nincs felkészülve a gyorsan növekvő éghajlati kockázatokra

2024. március 18.

Hírek

Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense, és az éghajlati kockázatok az energia- és élelmezésbiztonságot, az ökoszisztémákat, az infrastruktúrát, a vízkészleteket, a pénzügyi stabilitást és az emberek egészségét is fenyegetik. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss értékelése szerint e kockázatok közül sok már elérte a kritikus szintet, és sürgős és határozott fellépés nélkül katasztrofális helyzet alakulhat… Tovább »

Európában a hőmérséklet a globális ütem duplájával nő

2024. március 13.

Hírek

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a régiónak 2050-ig legalább 3 Celsius-fokos hosszú távú átlaghőmérséklet-emelkedésre kell felkészülnie, ez pedig rendszerszintű pénzügyi sokkokhoz vezethet. A szokatlan téli hőség különösen Közép- és Kelet-Európában volt jellemző.

Európában évente 400 ezren halnak bele a légszennyezésbe

2023. szeptember 22.

Hírek

Európa lakosságának 98 százaléka súlyosan légszennyezett területen él. 7 olyan állam van, ahol különösen rossz a helyzet, Észak-Macedónia az első ezen a listán, Magyarország a hetedik. A londoni Guardian felmérése szerint a WHO levegőszennyezettségi normáit Európa nagyrészén felülmúlják az összegyűjtött adatok.

Vízháború fenyegeti Európát?

2023. augusztus 13.

Hírek

A városok vízhiányát Europában legalább annyira befolyásolja a szupergazdagok pazarlása, mint a klímaváltozás vagy a népesség növekedése – állapította meg a Nature című tudományos folyóirat, a brüsszeli Politico pedig annak nézett utána, mit is jelent ez a gyakorlatban?

Európa jövője a városokon múlik

2023. március 23.

Hírek

Közvetlen kapcsolat van a demokráciánk állapota és a közösségeinknek a jövő kihívásaival szembeni ellenállóképessége között. Minden a városokban kezdődik. Ambiciózus politikai programok csak olyan egészséges demokráciákban lehetségesek, amelyek tiszteletben tartják a jogállamiságot, valamint megadják a szükséges teret a nyilvános vitáknak és a civil társadalomnak.