Európa jövője a városokon múlik

2023. március 23.

Hírek

Közvetlen kapcsolat van a demokráciánk állapota és a közösségeinknek a jövő kihívásaival szembeni ellenállóképessége között. Minden a városokban kezdődik. Ambiciózus politikai programok csak olyan egészséges demokráciákban lehetségesek, amelyek tiszteletben tartják a jogállamiságot, valamint megadják a szükséges teret a nyilvános vitáknak és a civil társadalomnak.

Európában mindenhol bejött a 30-as tempó

2023. február 9.

Hírek

Csökkenti a balesetek számát, biztonságosabbá teszi a közlekedést, az embereket átszoktatja a tömegközlekedésre és a kerékpárra, így javítja a levegő minőségét, és csökkenti a zajterhelést. A 30 kilométer/órás felső sebességhatár bevezetése eddig még minden érintett városban bejött. Az EUrologus európai körképe. Európa számos városában bevezették már a 30 kilométer/órás sebességkorlátozást. Nemcsak egyes lakó-pihenő övezetekben, hanem… Tovább »

Vízi katasztrófa küszöbén Európa

2023. január 31.

Hírek

Az elmúlt nyáron is megtapasztalt szárazság figyelmeztető jel volt, nem az első és nem is az utolsó. Kontinensünk a vízi katasztrófa küszöbén áll, mivel a talajvízkészletek kiapadnak, ami a mezőgazdaság és az energiaszektor nehézségeihez vezet.

Így pusztítják az élővilágot a határkerítések

2022. december 16.

Hírek

Ahogy erősödik a nacionalizmus és a migránsoktól való félelem, úgy épülnek világszerte a magasabbnál magasabb határkerítések. Míg a statisztikák azt mutatják, hogy a drótakadályok nem nagyon fékezik meg az emberek vándorlását, az egyértelmű, hogy a sok kilométer hosszú falak megnehezítik a vadon élő állatok sorsát:

Európa gyorsan elveszíti erdei szénelnyelőjét

2022. november 14.

Hírek

Az Európai Unió riasztó ütemben veszíti el erdei szénelnyelőjét, és a veszteség egyik fő mozgatórugója a biomassza-üzemanyag kitermelése – derül ki egy friss új kutatásból.

Csaknem egymillió hektár égett le Idén Európában

2022. november 6.

Hírek

Tavaly több mint félmillió hektárnyi terület, mintegy 5500 négyzetkilométer vált a lángok martalékává, és a leégett területek közül legkevesebb százezer hektár tartozott a fokozottan védett Natura 2000 védettségi program alá.

A kontinensek közül messze Európa melegszik a leggyorsabban

2022. november 5.

Hírek

Európa több mint kétszer olyan gyorsan melegedett az elmúlt 3 évtizedben, mint a világ többi része, és az összes kontinens közül itt mérték a legnagyobb hőmérsékletemelkedést – írja a Meteorológiai Világszervezet (WMO) az Európa klímaállapotáról szóló friss jelentésében.

2017 óta az idei európai szénimport ismét a csúcson

2022. szeptember 20.

Hírek

A legutóbbi 4 évben idén fogja a legtöbb termikus szenet importálni Európa, és jövőre még a 2022-es négyéves csúcsot is megdöntheti a szénimport mennyisége. Franciaország gázt fog küldeni a németeknek, Spanyolország az energiaintenzív ipar ideiglenes leállítására készül.