Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

Európa lakosságának 98 százaléka súlyosan légszennyezett területen él. 7 olyan állam van, ahol különösen rossz a helyzet, Észak-Macedónia az első ezen a listán, Magyarország a hetedik. A londoni Guardian felmérése szerint a WHO levegőszennyezettségi normáit Európa nagyrészén felülmúlják az összegyűjtött adatok.

Európa lakosságának 98 százaléka olyan régiókban él, ahol vannak súlyosan légszennyezett területek, és emiatt 400 ezer ember hal meg évente! “Ez súlyos közegészségügyi krízist jelez” – hangoztatja az Utrechti egyetem professzora, aki a vizsgálatot vezette. Roel Vermeulen hozzátette: ”Azt tapasztaltuk, hogy Európában szinte mindenki rossz levegőt szív!”

A WHO normái e téren azt jelentik, hogy a levegőben levő káros részecskék – PM2.5 – sűrűsége nem haladja meg az öt mikrogrammot egy köbméterben. A felmérés szerint Európa lakosságának csak a 2 százaléka él olyan régióban , ahol a levegő szennyezettsége ezen a normán belül van.

Európa keleti szegényebb felén ezen a téren is sokkal rosszabb a helyzet. Európa nyugati részén csak a Po völgyében, Észak-Olaszországban mértek olyan légszennyezettséget, amely komoly veszélyt jelent az egészségre.

Magyarországon a kétszerese a légszennyezés a WHO normáknak

Hét olyan állam van, ahol különösen rossz a helyzet: Észak-Macedónia, Szerbia, Albánia, Románia, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország.

Különösen rossz a helyzet Észak-Macedóniában és Szerbiában, ahol a megengedett WHO-érték négyszeresét mérték olyan régiókban, ahol a két állam lakosságának több mint a fele él. Németországban, ahol a környezetvédő zöldek benne vannak a kormánykoalícióban, nem sokkal jobb a helyzet, mert az ország lakosságának a háromnegyede él olyan régiókban, ahol a légszennyezettség a duplája a WHO normáinak. Franciaországban ez a mutató 37%, Spanyolországban 49%.

Nagy-Britanniában a lakosság egynegyede szív különösen rossz levegőt, mert a benne levő részecskék sűrűsége több mint a kétszeresen haladja meg az Egészségügyi Világszervezet normáit.

Csaknem 30 millió európai polgár olyan területen él, ahol a légszennyezés a WHO normáinak a négyszerese vagy annál is több – írja a jelentés.

Mi okozza a levegő szennyezettségét?

A közlekedés, az ipar, a fűtés és a mezőgazdaság a fő felelős a részecskekibocsátásért. Az Európai Parlament ezért nemrég úgy döntött, hogy az Európai Unió 2035-re eléri a WHO normáit vagyis a PM2.5 koncentrációt a jelenlegi 25-ről 5 százalékra csökkenti. Ez még csak a parlament határozata, melyet az Európai Tanács még nem fogadott el.

A döntés sürgető, mert a légszennyezés egészségügyi következményei igen súlyosak: a tüdő és szívbetegségek mellett olyan területekre is kiterjed, mint például a szülés: egymillió koraszülés oka a levegő szennyezettsége. A fiatalok szívében kimutatták, hogy a levegőben levő káros részecskék milyen komoly elváltozásokat okozhatnak majdnem mindenütt Európában.

“Meg lehet előzni azt, hogy a légszennyezés tömeges halált okozzon. Azért is fel kell lépni a légszennyezés ellen, mert az sok olyan betegséget is okozhat, amely nem halálos, de alapvetően károsítja a pácienseket. Közülük sokan rokkantakká válhatnak és mindenképp sok időt töltenek el a kórházakban. A levegő szennyezettsége gyengíti az emberek immunrendszerét, így ők más környezeti ártalmaknak jobban ki vannak téve mint azok, akik jó levegőt szívnak“ – nyilatkozta a londoni Guardiannek Hanna Boogaard, a US Health Effects Institute szakértője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás