Kockázatok és mellékhatások: intenzív osztályra küldheti az egészségügyet a klímaváltozás

2024. január 19.

Hírek

A klímaváltozás egy szinte már mindannyiunkat veszélyeztető és növekvő egészségügyi kockázat. A hőhullámok jelentik a legnagyobb veszélyt: 2000 – 2019 között évente közel 500 ezerrel többen haltak meg az extrém meleg miatt (a 65 év felettieknél drámai, 68%-os a növekedés az elmúlt években), és csak 2021-ben 470 milliárd munkaóra veszett el, ami kb. 669 milliárd… Tovább »

Egy úgy szabályozás miatt megváltozik a kenyerek és pékáruk íze

2023. szeptember 30.

Hírek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti. Egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség.

Európában évente 400 ezren halnak bele a légszennyezésbe

2023. szeptember 22.

Hírek

Európa lakosságának 98 százaléka súlyosan légszennyezett területen él. 7 olyan állam van, ahol különösen rossz a helyzet, Észak-Macedónia az első ezen a listán, Magyarország a hetedik. A londoni Guardian felmérése szerint a WHO levegőszennyezettségi normáit Európa nagyrészén felülmúlják az összegyűjtött adatok.

Brutál globális hőség

2023. július 18.

Hírek

A rekordokhoz közelítő hőség miatt erdő- és bozóttűz, emellett villámárvíz és tájfun is fenyeget a világon. A WHO főigazgatója a világ egyik legforróbb napján cselekvésre buzdítja az országok vezetőit, mert a klímaválság előttünk zajlik.

A Coca-Cola édesítőszerét rákkeltőnek nyilvánítja a WHO

2023. június 30.

Hírek

A WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a jövő hónapban lehetséges rákkeltő anyagnak fogja nyilvánítani az aszpartámot, amely a világ egyik legszélesebb körben használt mesterséges édesítőszerét, az aszpartámot potenciális rákkeltő anyagnak minősíti- állítja az ügyre rálátó két forrás is.

WHO: vége a koronavírus miatti vészhelyzetnek

2023. május 5.

Hírek

A Covid-19 miatti globális egészségügyi vészhelyzetnek több mint három évvel a kihirdetése után vége, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az egész világot letaroló koronavírus első esetét a kínai Vuhan városában észlelték 2019 végén. A nemzetközi koronavírus-járvány 676 millió megbetegedést, valamint 6,8 millió haláleset okozott.

Nemsokára eldőlhet, hogy milyen lesz a következő évtizedekben Európa levegője

2023. február 20.

Hírek

Az Európai Bizottság október végén nyilvánosságra hozta a levegőminőségről szóló uniós irányelv módosításának tervezetét. A tervek szerint 2030-ra a jelenleginél szigorúbb határértékeket kell betartani, és hatékonyabb lesz a szabályok végrehajtása is. Az viszont kérdéses, hogy pontosan mikor lesz hatékonyan számonkérhető az új előírásoknak való megfelelés.

A WHO 19 életveszélyes gombafajra hívta fel a figyelmet

2022. október 26.

Hírek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet 19 olyan gombafajra, amely szakértők szerint elterjedtsége, ellenállóképessége és veszélyessége miatt fenyegetést jelenthet a közegészségügyre. A WHO a vírusok és baktériumok után most először készítette el a legsúlyosabb gombás megbetegedéseket okozó fajok listáját.