Hirdetés
Forrás: euronews

Bár a dohánycégek egyre többet költenek reklámra és újabb, divatosabb termékek piacra dobására, a dohányosok száma tovább csökkent 2023-ban – derült ki az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentéséből.

Két év alatt 19 millióan hagyták abba a dohányzást, de még mindig 1,25 milliárd felhasználó van világszerte. Nagyobb távlatban még jobban látszik a változás.
2000-ben még minden harmadik ember fogyasztott valamilyen dohányterméket, ma már csak minden ötödik. Ez nagyban köszönhető a drágulásnak.

A jelentést jegyző doktor Rüdiger Kresch elmondta, hogy Európában a legrosszabb a helyzet, ahol sok nő is függővé vált. A WHO ezért azt szeretné, ha minél több ország tiltaná be a cigarettareklámokat, és vetne ki extra adókat a dohánytermékekre.

A WHO beszámolója arra is figyelmeztet, hogy világszerte legalább 37 millió 13 és 15 év közötti gyermek mondható dohányosnak, és egyre többfelé válnak menővé az ártalmatlannak gondolt elektromos cigaretták.

“Rendszeresen kapunk megkereséseket tanároktól – főleg az Egyesült Királyságból – ahol 150 százalékkal nőtt az e-cigit használó fiatalok száma. Arra panaszkodnak, hogy a diákok a függőségük miatt már egy 45 perces órát sem tudnak végigülni, ki kell menniük cigarettázni” – tette hozzá Rüdiger doktor.

A Magyarországon már betiltott manórudak és vape-k vásárlása és terjesztése nagyon nehezen szabályozható, mivel legtöbben az interneten vásárolják ezeket az eszközöket. Éppen ezért a WHO szerint a webshopokat kellene szigorúbban ellenőrizni.

A dohányzás környezeti kárai

A világ 1,25 milliárd dohányosa a becslések szerint évente kb. 4500 milliárd cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón – közölte korábban a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet.  De még ez a hatalmas mennyiség is csak egy része annak a környezeti kárnak, amit a dohányipar okoz, hiszen a dohány nemcsak hogy kivágott erdők helyén nő, de a termékek előállítása „tönkreteszi a talajt, szennyezi a levegőt, a földet és a vizet” is – közölte a globális szervezet, amit Michael Bloomberg amerikai milliárdos 2018-ban alapított a dohánygyárak elleni küzdelem segítésére, és aminek a célkitűzése a dohányipar félrevezető taktikáinak és gyakorlatának „agresszív megfigyelése”.

A szervezet szerint évente fák milliárdjait vágják ki azért, hogy cigaretta készülhessen: a dohányipar felel a globális fakitermelés 5 százalékáért.

A STOP szerint a cigarettacsikkek adják az óceánokból összegyűjtött hulladék 20 százalékát. A csikkekből kimosódó kémiai anyagok elég mérgezőek ahhoz, hogy megöljék az ezeknek 96 órán át kitett édesvízi és tengeri halak 50 százalékát – idézi a szervezet az ezzel foglalkozó kísérleteket.

A kár vélhetően egyre nagyobb lesz, ahogy az elektromos cigaretták népszerűbbé válnak. Az elektromos eszközök hulladéka ugyanis jóval komolyabb környezeti veszélyt jelent, mint a cigaretta, mivel fémeket, áramköröket, egyszer használatos műanyagpatronokat, akkumulátorokat és a folyadékokban mérgező kémiai anyagokat tartalmaznak.

Amellett, hogy károsítja a környezetet, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dohányzás évente 8 millió embert öl meg világszerte, és jelentős egészségügyi költségeket generál.

Nyitókép: cigarettacsikkek a tengerparton. kép: Thomas Jones Ocean Conservancy

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás