Nesze neked trafikmutyi – minden ötödik diák rendszeresen dohányzik

2024. május 30.

Hírek

Idén 11 éves a trafikmutyi – az Orbán-kormány ekkor döntött az úgynevezett Nemzeti Dohányboltok létrehozásáról, amelynek keretében a trafiküzemeltetési jogot jellemzően úgy osztották el a pályázók között, hogy azzal Fidesz-közeli személyek jártak jól. Az akciót a kormány akkor egyebek közt azzal indokolta, hogy az új rendszer segítségével szeretnék megakadályozni, hogy kiskorúak dohánytermékekhez jussanak.

A gőzölős e-cigaretták a leszokás helyett a rászokás méregbombái

2024. május 14.

Hírek

A dublini egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével analizálták a gőzölős e-cigaretták összetevőit, és csak bajt találtak. Az elektromos cigi a vizeletben és a DNS-ben is megjelenő hevített méreg.Nehézfémek a vizeletben, DNS-károsító hatás, halálos komponensek – főleg az édes ízt fogyasztó fiatalok vannak veszélyben.

Egyre több fiatal, nem dohányzó nő lesz tüdőrákos

2023. február 4.

Hírek

Sokan, ha tüdőrákos betegre gondolnak, egy idősebb, dohányzó férfit, mondjuk a „Marlboro Man”-t képzelik maguk elé, de a tüdőrák mára új arcot kapott. Hazánkban évi 8-9 ezren halnak meg tüdőrák miatt, ami csökkenthető lenne, ha stadionok helyett korszerű műszereket vennénk, amire évek óta csak ígéret van.

Csikkeldobás – bagós fizess

2023. január 5.

Hírek

Évi 4500 milliárd csikk nem a kukában landol. Holnaptól a dohánygyártó cégeknek fizetniük kell az eldobott cigaretták eltakarításáért Spanyolországban, Az ország új környezetvédelmi szabályozása értelmében a gyártók kötelesek emlékeztetni a fogyasztókat arra is, hogy ne dobják ki a csikkjüket a közterületeken.

Bagós fizess! Jó sokat

2022. november 28.

Hírek

Egy brüsszeli terv szerint mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a dohányosoknak. A változás a kelet-közép-európai dohánypiacokat érintené a legérzékenyebben, ahol jelenleg egy doboz cigaretta olcsóbb a boltokban, mint amekkora adót az unió beszedne az emelés után.

Spanyolországban betiltják a tengerparti dohányzást

2021. december 25.

Hírek

A csikkek a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak. A spanyol szenátusban elfogadott törvény felhatalmazza a helyi önkormányzatokat arra, hogy betiltsák a dohányzást a tengerparton a cigicsikkek okozta szennyezések csökkentésének érdekében.

Világszerte csökkent a dohányosok száma

2021. november 18.

Hírek

Folyamatosan csökken a dohányosok száma a világ népességének növekedése ellenére – közölte Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A 15 és 24 év közöttiek körében 2000 és 2020 között 20,8 %-ról 14,2 %-ra esett vissza a dohányosok aránya. A trend valószínűleg folytatódik, így 2025-re számuk 13 %-ra csökkenhet. Mindeközben évi 4500 milliárd csikk nem a kukákban landol.

Akár 4 méterre elfújhatják a vírust a dohányosok

2021. április 4.

Hírek

Az utcán dohányzó emberek is veszélyeztetik a környezetükben élőket, mivel az általuk kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti – mondta Fényes Márta tüdőgyógyász az Indexnek.