Hirdetés

Évi 4500 milliárd csikk nem a kukában landol. Holnaptól a dohánygyártó cégeknek fizetniük kell az eldobott cigaretták eltakarításáért Spanyolországban, Az ország új környezetvédelmi szabályozása értelmében a gyártók kötelesek emlékeztetni a fogyasztókat arra is, hogy ne dobják ki a csikkjüket a közterületeken.

A dohányosok évente milliónyi cigarettavéget dobnak ki Spanyolország utcáira és strandjaira. Egy tanulmány becslése szerint a költségek polgáronként évi 12-21 euróra tehetők – így összesen akár 1 milliárd euróra is – írta az euronews.com.

A lap szerint a cigarettagyártók valószínűleg a fogyasztókra hárítják a költségeket a termékárak emelésével, ami szintén ösztönzőleg hathat a leszokásra. Egy másik becslés szerint Spanyolországban évente több milliárd cigarettavég kerül az utcára, így ez az egyik leggyakoribb hulladéktípus. Körülbelül 10 évbe telik, mire egy csikk lebomlik, és a folyamat során mérgező anyag (ólom és az arzén) szabadul fel.

Az Ocean Conservancy non-profit szervezet szerint a cigarettacsikk a tengeri szennyezés leggyakoribb típusa, több kerül a vízbe belőle, mint műanyag palackból vagy zacskóból. Via telex.

2022 július végén betiltották a bagózást Barcelona tengerparti strandjain

Évi 4500 milliárd csikk nem a kukában landol

A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente kb. 4500 milliárd cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón – közölte a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet.

De még ez a hatalmas mennyiség is csak egy része annak a környezeti kárnak, amit a dohányipar okoz, hiszen a dohány nemcsak hogy kivágott erdők helyén nő, de a termékek előállítása „tönkreteszi a talajt, szennyezi a levegőt, a földet és a vizet” is – közölte a globális szervezet, amit Michael Bloomberg amerikai milliárdos 2018-ban alapított a dohánygyárak elleni küzdelem segítésére, és aminek a célkitűzése a dohányipar félrevezető taktikáinak és gyakorlatának „agresszív megfigyelése”.

A szervezet szerint évente fák milliárdjait vágják ki azért, hogy cigaretta készülhessen: a dohányipar felel a globális fakitermelés 5 százalékáért.

A STOP szerint a cigarettacsikkek adják az óceánokból összegyűjtött hulladék 20 százalékát. A csikkekből kimosódó kémiai anyagok elég mérgezőek ahhoz, hogy megöljék az ezeknek 96 órán át kitett édesvízi és tengeri halak 50 százalékát – idézi a szervezet az ezzel foglalkozó kísérleteket.

A kár vélhetően egyre nagyobb lesz, ahogy az elektromos cigaretták népszerűbbé válnak. Az elektromos eszközök hulladéka ugyanis jóval komolyabb környezeti veszélyt jelent, mint a cigaretta, mivel fémeket, áramköröket, egyszer használatos műanyagpatronokat, akkumulátorokat és a folyadékokban mérgező kémiai anyagokat tartalmaznak.

Amellett, hogy károsítja a környezetet, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dohányzás évente 8 millió embert öl meg világszerte, és jelentős egészségügyi költségeket generál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás