Az ukrajnai háború a klímaváltozást is súlyosbítja

2022. június 15.

Hírek

A globális klímaváltozás elleni harc fokozására szólította fel a világ államait az ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy mélyül a szakadék a kormányok klímaváltozás elleni fellépése és a szakértők, valamint az emberek elvárásai között.

Minden hatodik halálért a környezetszennyezés felel

2022. május 22.

Hírek

A levegő, a talaj és a vizek szennyezettsége az emberiség és a bolygó egészségét is veszélybe sodorja. Évi 9 millió embert öl meg a föld szennyezettsége, derül ki egy friss elemzésből – ez azt is jelenti, hogy minden hatodik halálesetért ez a tényező felel világszerte.

Mérgező oldószert mértek a gödi kutak vizében

2022. május 3.

Hírek

Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon nevű oldószert talált egy szakértői vizsgálat néhány gödi kút vizében – közölte az Átlátszó. Ilyen anyagokat a gödi Samsung akkumulátor-gyárban is használnak.

Minket is elérhet Putyin ukrajnai háborújának környezetszennyezése

2022. március 28.

Hírek

Az Ukrajnában dúló háborúval párhuzamosan, annak következményeként egy másik krízis is kibontakozóban van, amely jóval a harcok vége után is kitarthat. A rendkívül iparosodott, olajipari telepeket és nukleáris létesítményeket is magába foglaló területek támadása súlyos környezeti helyzetet teremt. Lehetséges, hogy a hatások egy része nem korlátozódik majd Ukrajnára.

Milliók élnek halálosan szennyező zónákban

2022. március 17.

Hírek

Világszerte szennyezési gócok jönnek létre, ahol emberek szenvednek szélütéstől, ráktól, szívbetegségtől a környezet mérgező szennyeződése miatt – állítja egy ENSZ szakértő. Március 17-én mutatja be az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának David Boyd, emberi jogi és környezetvédelmi speciális referens azt a jelentést, amely azt állítja, az áldozati zónákban – amelyek a világ minden részén megtalálhatók –… Tovább »

Ami a klímaváltozásnál jóval előbb végez velünk

2022. január 21.

Hírek

Egy új tanulmány szerint a vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olyan globális ökoszisztémákat fenyeget, amelyektől az élet függ, ezért a tudósok a termelés és a károsanyag-kibocsátás korlátozására szólítottak fel.