Hirdetés
greenfo/MTI

A Covid-19 miatti globális egészségügyi vészhelyzetnek több mint három évvel a kihirdetése után vége, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az egész világot letaroló koronavírus első esetét a kínai Vuhan városában észlelték 2019 végén. A nemzetközi koronavírus-járvány 676 millió megbetegedést, valamint 6,8 millió haláleset okozott.

A WHO szerint a vírus halálozási aránya a 2021. januári hetente több mint 100 000 fős csúcsról április 24-re alig több mint 3500-ra csökkent.

Tedrosz Adharom Gebrejszusz, a WHO vezetője azt mondta, hogy a halálesetek valós száma „valószínűleg” közelebb van a 20 millióhoz – ami közel háromszorosa a hivatalos becslésnek -, és figyelmeztetett, hogy a vírus továbbra is jelentős fenyegetést jelent. A főigazgató kiemelte, hogy bármikor megjelenhet egy olyan új variáns, amely az esetszám emelkedéséhez vezethet világszerte, ezért arra figyelmeztette a kormányokat, hogy ne bontsák le azokat a rendszereket, amelyeket a vírus terjedésének megelőzésére és kontrolljára kialakítottak.

“A vírus velünk marad, továbbra is képes ölni és állandóan változik” – fogalmazott. A WHO vezetője szerint azonban eljött az idő, hogy az országok a sürgősségi válaszlépések alkalmazásáról áttérjenek a koronavírus más fertőző betegségekhez hasonló kezelésére.
A koronavírus a kínai Vuhanban bukkant fel 2019 decemberében, amikor több betegnél ismeretlen okból tüdőgyulladásos tünetek jelentkeztek. Pontos eredete még 3,5 évvel később is rejtély.

Magyarországot a koronavírus-járvány az átlagosnál jobban megviselte. Itthon 201.355-en fertőződtek meg, 48.762-en haltak meg május végéig a WHO adatai szerint. Eközben több mint 16 és fél millió Covid-vakcinát adtak be idehaza.

A lakosság rossz egészségügyi állapota mellett a kormány járványkezelésének hibái is hozzájárultak az elhalálozások népességszámhoz viszonyított magas számához. A magyar kormányzati járványügyi adatszolgáltatás az egész EU-ban a legszegényesebb volt. A 2022 decemberében megszüntetett koronavirus.gov.hu lényegében egyetlen pillanatig sem felelt meg annak a célnak, amire létrehozták: a megfelelő tájékoztatásnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás