A rovat kizárólagos támogatója

A WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a jövő hónapban lehetséges rákkeltő anyagnak fogja nyilvánítani az aszpartámot, amely a világ egyik legszélesebb körben használt mesterséges édesítőszerét, az aszpartámot potenciális rákkeltő anyagnak minősíti- állítja az ügyre rálátó két forrás is.

Az olyan termékekben, mint a Coca-Cola diétás üdítőkben vagy a Mars rágógumiban megtalálható aszpartámot a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatással foglalkozó részlege, első alkalommal fogja az “emberre nézve valószínűleg rákkeltő” anyagként feltüntetni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az értékelések nem veszik figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthat el biztonságosan az egyén. A WHO másik szervezete, a JECFA idén szintén felülvizsgálja az aszpartám használatát, és megállapításait várhatóan július 14-én hozza majd nyilvánosságra, ugyanazon a napon, amikor az IARC is bejelentheti a döntését.

A JECFA 1981 óta azt hangoztatja, hogy az aszpartám fogyasztása az elfogadott napi határértékeken belül biztonságos. Például egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene fogyasztania (a dobozokban lévő aszpartám mennyiségétől függően), mielőtt veszélybe kerülne. Ezt a nézetet széles körben osztják a nemzeti szabályozó hatóságok olyan országokban, mint az Egyesült Államok és Európa.

Az IARC mostani döntéseinek hatása jelentős lehet. 2015-ben arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát “valószínűleg rákkeltő”, aminek következtében a német Bayer vállalat 2021-ben harmadszor is elvesztette fellebbezését az amerikai bírósági ítéletekkel szemben, amelyek kártérítést ítéltek meg azoknak a vásárlóknak, akik rákos megbetegedéseiket a glifozátalapú gyomirtóinak tulajdonították.

Az aszpartámot sok éven át alaposan tanulmányozták. Egy tavaly 100 000 felnőtt körében végzett francia megfigyeléses vizsgálat azt mutatta, hogy azoknál, akik nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert – köztük aszpartámot – fogyasztottak, kissé magasabb volt a rák kockázata. Azt azonban nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy az aszpartám okozta ezt a megnövekedett kockázatot.

Az aszpartám lehetséges rákkeltő anyagként való feltüntetésének célja, hogy további kutatásokat ösztönözzön, amelyek segítik az ügynökségeket, a fogyasztókat és a gyártókat a konkrétabb következtetések levonásában. Ugyanakkor ez valószínűleg újból vitákat fog kirobbantani az IARC szerepéről és az édesítőszerek biztonságosságáról szélesebb értelemben – írta a portfolio.

Kapcsolódó anyagok:

Elhízáshoz vezethet az édesítőszerek használata

Mégsem hízlalnak az édesítőszerek?

Stevia: az édesítőszer furcsaságai

A cukormentes üdítők árnya

A diétás üdítő nem jelent egészséges választást?

A megédesített életről – Tévedéstől is hízhatok?

A szukralóz, vagy splenda – édes élet, de milyen áron?

Az E-szám mentesség önmagában nem garancia a termék minőségére

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás