Hirdetés
(X)

Aki vállalkozás- vagy telephelybővítésben gondolkodik, nincs ma könnyű helyzetben. Megoldások sora áll rendelkezésre, ám sem a megfelelő műszaki megoldást, sem a megfelelő partnert megtalálni nem könnyű. Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, milyen költség- és energiamegtakarítási lehetőségeket kínál, ha a beruházást könnyűszerkezetes acélcsarnokban képzeljük el! És valójában hogy lehet egy acélcsarnok környezetbarát? Mi fontosabb az ár vagy a későbbi fenntartási költség?

2022 második felére az energiaárak körüli bizonytalanság olyan mértéket ütött meg, amely gyakran vállalati szinten is átformált éves stratégiákat, terveket – ez tevékenységtől, gazdasági területtől függetlenül jól érzékelhető. Minden fenntartott irodahelyiség vagy üzemi egység esetében fontos témává vált az energiatakarékosság és a megoldási lehetőségek feltérképezése. Ezek között járjuk most körül a könnyűszerkezetes acélcsarnokok kínálta lehetőségeket. A hidegen hengerelt modellek például kifejezetten sok téren jelentek költségtakarékos megoldás – rövid és hosszú távon egyaránt.  Vegyük sorra ezeket!

Rugalmas, könnyű, gyors

Mondják a megrendelők, több mint 30 éve a Frisomat csarnokokról felhasználói iparágtól függetlenül – és nem véletlenül.

A Frisomat hidegen hengerelt acélépületeiről általánosságban kijelenthető, hogy felhasználhatósági szempontból rendkívül sok területen hasznos választás lehet, legyen szó ipari, mezőgazdasági vagy éppen irodai környezet kialakításáról. Az eltérő épületfunkciók azonban egy ponton mindig kapcsolódni fognak: fenntartásukhoz, a termelési folyamatok menetének biztosításához nagy mennyiségű erőforrás, elsősorban villamos energia szükséges.

Fenntartás vs fenntarthatóság

Egyre több olyan megrendelővel találkozunk, akik beruházási döntéseik meghozatala során nem csak az épület bekerülési értékét veszik figyelembe, hanem a fenntartási, üzemeltetési és karbantartási költségekkel is számolnak. Gazdálkodás szempontjából ez alapvetően is helyes gondolkodás, most pedig, ha a Frisomat csarnokok kínálta versenyelőnyöket figyelembe vesszük, még inkább bizakodással tölt el minket.” – mondta Raport László, aki több mint 30 éve a Frisomat Magyarország vezetője, majd az alábbiakban sorolta fel, milyen megoldásokat alkalmaznak a gyártás és összeszerelés során, illetve milyen egyéb lehetőségeket kínál egy acélcsarnok energiamegtakarítás témában.

Zöld megoldások a Frisomattal

A Frisomat vezetőjétől megtudhattuk, hogy acélépületeik összeszerelésre gyárilag előkészített, furatolt elemeket használnak, amely által az építés helyszínén lényegesen kisebb mennyiségű hulladék keletkezik, mint a hagyományos módszereket alkalmazó esetekben. Tervezésük és kivitelezésük rendkívül gyors, ráadásul könnyedén cégspecifikus igényekre szabhatók elrendezésben, kialakításban, méretben, felszereltségben. A cég szerelő szakemberei rugalmasan és rövid határidőkkel dolgozva a szerkezeti elemek leszállításának első fázisában megkezdik a munkálatokat, amire a gyártó az átadás után 2 évig garanciát vállal. A magyar leányvállalat azonban ez idő letelte után is fontosnak tartja az ügyfelekkel való kapcsolattartást, így bármilyen probléma adódik a használat során, nem lehet olyan messze Siófok, hogy ne találják meg a megfelelő megoldást.

A lehető legkevesebb hulladéktermeléssel történő építés mellett a cég álláspontja, a termelés hatékonyságának alapja a költség- és energiahatékony vállalati jelenlét, amelynek fontos feltétele a zöld erőforrások beépítése a céges infrastruktúrába. A hidegen hengerelt technológiával készülő épületek nagyságrendileg 30%-kal igényelnek kevesebb acélanyagot, mint egy egyező tulajdonságokkal rendelkező hagyományos acélépület. A belga székhelyű Frisomat továbbá a gyártáshoz szükséges villamos-energia szükségletét mára 50%-ban napelemekkel fedezi.

Megoldás a tetőn – napenergiával

A Frisomat acélcsarnokok tetőszerkezete lapos és nagy kiterjedésüknek köszönhetően alkalmassá tehetők a szolár-panelek telepítésére, azonban ennek kivitelezése előtt fontos pár pontot megvizsgálni. Már felépült csarnokok esetében előzetes statikai vizsgálat elengedhetetlen, amellyel bizonyosságot szerezhetünk a tetőszerkezet m2-enkénti teherbírásáról, továbbá arról, hogy szükséges-e kiegészítő merevítőelemek beépítése. Új építménynél célirányosan érdemes már a tervezés legkorábbi fázisában a napelemek súlyával számolni, így a tartóoszlopok és merevítőelemek ezen terhelési feltételek mentén kerülnek legyártásra. A jövő beruházási döntéseivel kapcsolatosan szintén hasznos tudni, hogy a Frisomat rövid távú célkitűzése, hogy építményeik ezen energiatermelő rendszerek telepítésére – a legelterjedtebb típusok átlagsúlyával számolva – alkalmasak legyenek.

Az acélcsarnokokat gyártó Frisomat több mint 40 évnyi szakértelemmel, stabil hátterű, belga székhelyű központtal, Magyarországon több mint 1400 befejezett projekttel a háta mögött nyújt támogatást és biztos alapot új vagy fejlődő vállalkozások számára.

Ismerje meg részletesebben a Frisomat épületeit és a kínált lehetőségeket az alábbi linkre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ PODCASTUNK: 
Speciális acél alapanyag, hulladékmentes gyártás, kisebb súly, pontos tervezés, gyors kivitelezés, kiváló hőszigetelés, nagy strapabírás. És ha nem csarnok lenne, hanem lakóház – akár féláron? Ennek sincs akadálya. A részletekbe a Frisomat Kft. értékesítési vezetője, Mészáros Zoltán avat be.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás