A rovat kizárólagos támogatója

Speciális acél alapanyag, hulladékmentes gyártás, kisebb súly, pontos tervezés, gyors kivitelezés, kiváló hőszigetelés, nagy strapabírás. És ha nem csarnok lenne, hanem lakóház – akár féláron? Ennek sincs akadálya. A részletekbe a Frisomat Kft. értékesítési vezetője, Mészáros Zoltán avat be.

Napjainkban már egyre több építőipari vállalatnál is a szervezeti kultúra természetes részévé vált a környezetvédelmet is szemmel tartó gyártás.  Az ökológiai lábnyom és a hulladékmennyiség csökkentése az építőiparban is a gyártó és megrendelő közös érdeke, hiszen ez mind anyagi, mind morális szempontból előnyére válhat úgy a cégnek, akárcsak az építtetőnek. De hogy is van ez a gyakorlatban pl. acélcsarnokok megrendelése, gyártása, építése esetén?  Mai podcastunkban egy igazán megfontolt alapokon nyugvó példát is bemutatunk az ipari- mezőgazdasági beruházások világából.  Sarkadi Péter beszélgetőtársa a Frisomat Kft. értékesítési vezetője Mészáros Zoltán.

Mészáros Zoltán Frisomat. kép: Sarkadi Péter greenfo

— Mitől és hogyan lesz egy cég valóban zöld? Mennyiben a piaci elvárások, és mennyiben a vezetők esetleges zöld szemlélete a döntő tényező?

Ha egy vállalkozás tevékenysége során alacsony környezetterhelésre és fenntarthatóságra törekszik, az nem feltétlenül a technológiai átállással kezdődik, hanem a vállalatirányítási kultúra megreformálásával.

— Mennyire az ár a döntő egy megrendelésnél, és mennyire szempont a környezettudatosság?
— a környezetre tekintettel folyó gyártástól a megrendelői haszonig – éppen egy acélcsarnok esetén is.
— Az acélcsarnokok teljes életútelemzése.  Körkörös gazdaság

A Frisomat csarnokok egyik előnye az innovatív acélszerkezetben rejlik, amelynek gyártása és fuvarozása is csekély mértékben terheli a környezetet. A rendkívül tartós, rövid idő alatt felépíthető, hidegen hengerelt acélszerkezetű épületekkel anyagköltség és építési idő, így a végeredményt tekintve költség takarítható meg.  A horganyzott acélszerkezetek a pontos tervezés szerinti gyártásuknak, valamint a gyártástechnológiájuknak köszönhetően érzékelhető és forintban is kifejezhető megtakarítást eredményeznek, kis súlyuk és rakatkialakításuk miatt pedig fuvarozásuk is gazdaságos.

Időtakarékosság: A gyors építés: a profi munkaszervezésben, és a mérnökök által kidolgozott innovatív szerkezeti megoldásokban rejlik. Az épületeket a Frisomat az épület tervezőjével szoros együttműködésben tervezi meg és gyártja le, az acélszerkezetek teljes egészében előre gyártva érkeznek a helyszínre és az összeszerelés is kizárólag csavaros kötésekkel történik, helyszíni hegesztés vagy darabolás nélkül.

Építési technológia és korszerű szemlélet

E lehetőségek integrálásával és a fenntarthatósági szemlélet szolgálatba állításával épített a Frisomat az elmúlt 40 év alatt több mint 40 000 acélcsarnokot a világ több mint 100 országában. A gyártás során a villamosenergia-igényét a cég 50%-ban napelemekkel fedezi, az acélprofilok előállításához pedig 100%-ig újrahasznosítható acélt használ, méghozzá kiemelkedően anyagtakarékos módon. A megújuló energia felhasználást lehetővé tevő eszközöknek ugyanakkor egy-egy acélcsarnok teteje is közkedvelt teret biztos.

De mi van, ha ipari csarnok helyett lakóházban gondolkodunk? Ennek sincs akadálya.
Erről is szól a podcast

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás