Hirdetés

Európa legnagyobb környezetvédelmi alapítványa tizenkét magyar fiatal diplomásnak biztosított lehetőséget, hogy 2013 szeptemberétől 6-12 hónapos gyakorlati időt töltsenek el Németországban.

A Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU), a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány immár negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara épületében a 6-12 hónapos időszakra szóló kutatási ösztöndíjait. A jelenlévők egy különleges ünnepségnek lehettek tanúi, hiszen a magyar alumni szervezet idén ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját. A kamara, mint az ünnepség házigazdája képviseletében, Gabriel A. Brennauer ügyvezető elnökségi tag is beszédet mondott, és kiemelte a DBU jövőorientált szemléletét, mely a kiválasztott pályázatok témájában évről évre jól tetten érhető módon megjelenik.

A számos más térségbeli ország mellett 2005-től Magyarországon is évről-évre pályázatot hirdető alapítvány közép- és kelet-európai ösztöndíjprogramjának koordinátora, Dr. Nicole Freyer-Wille az ünnepség során tartott beszédében elmondta, hogy a jelentkezők közül 12 fiatal szakember pályázatát választotta ki a bíráló bizottság, akik most hivatalosan is átvehették ösztöndíj-plakettjüket. Átfogó, komplex témák nyertek ebben az évben is támogatást, melyek mindegyikében ott rejlik a lehetőség, hogy segítségükkel a friss ösztöndíjasok részesei legyenek egy európai szintű tudományos szakemberekből álló környezetvédelmi hálózatnak, és így ők is hozzájáruljanak a határokat átívelő, sőt esetenként azokat lebontó európai szellemiség további erősítéséhez. Az ösztöndíjasok többségében szeptemberben kezdik meg németországi tartózkodásukat, valamennyiük a pályázatban bemutatott kutatási témának megfelelő intézményben, vállalatnál, közigazgatási szervnél, kutatóintézetnél, vagy egyetemen. A pályázás lehetősége a környezetvédelem valamennyi területén nyitva áll, és az ösztöndíjprogramban részt vevők egymás kutatási témáiról az alapítvány adatbankja segítségével tájékozódhatnak, de számos személyes találkozón is lehetőség nyílik a tapasztalatok, eredmények megosztására.
Huba Bence, a DBU magyarországi koordinátora beszélt arról, hogy az ösztöndíjjal a nyertesek egyben egy közösségbe érkeztek. Ez felelősséggel is jár, hiszen a cél az, hogy minden év ösztöndíjasai tovább öregbítsék a németországi gyakorlati helyeken és a DBU szervezetében a magyarok által eddig elért elismerő szakmai hírnevet. Ugyanakkor a DBU keretei között olyan, európai léptékben mért emberi és szakmai kapcsolatok kialakítására nyílik lehetőség, mely a 21. században valamennyi ösztöndíjas számára egyedülállóan értékes lehetőség.

A Deutsche Bundesstiftung Umwelt 12 magyar fiatalt tüntetett ki ösztöndíjávalA Deutsche Bundesstiftung Umwelt 12 magyar fiatalt tüntetett ki ösztöndíjával

A friss ösztöndíjasok már az ünnepség során felvételt nyertek a DBU magyarországi alumni szervezetébe, és megkapták a vándorstafétát is. Kovács Dániel, korábbi DBU-ösztöndíjas, bemutatta az alumnit, annak tevékenységét, és az általa szervezett programokat. Hangsúlyozta, az alumni alapvető célkitűzésnek tekinti többek között a környezetvédelmi szakmai hírek folyamatos közvetítését a tagok között, illetve a korábbi ösztöndíjasok németországi gyakorlati tapasztalatainak megosztását a frissen kiutazókkal.

Elfogadta a meghívást az ünnepségre Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztályának vezetője, a korábbi DBU-ösztöndíjas, Lukács Ákos is. Előadásában elhangzott, hogy a 21. században mennyire fontosnak tartja a folyamatos nemzetközi kapcsolatépítést, melyben a DBU-nak kiemelten fontos szerep jut. Ez a szemléletmód tetten érhető a minisztérium szervezeti felépítésében is, hiszen külön-külön egységek felelősek a klímapolitika alakításáért nemzeti, európai, valamint nemzetközi szinten. Arra bíztatta a friss ösztöndíjasokat, hogy hazatérésüket követően adják be önéletrajzaikat a minisztériumhoz, hiszen az a széles látókörű, gyakorlati tapasztalatokkal és magas szakmai tudással rendelkező pályázók számára időről időre kínál elhelyezkedési lehetőséget.

Végül az ötödik születésnapját ünneplő magyar alumnit videóüzenetben köszöntötte Dr. Jan Peter Lay, a korábbi német DBU-koordinátor, illetve a lengyel társszervezet nevében Karol Mrozik. Ő úgy fogalmazott, hogy a magyarok tevékenysége valamennyi, a DBU hálózatába tartozó alumninak példaként szolgálhat. Dr. Jan Peter Lay azt az új ösztöndíjasok előtt álló egyedülálló lehetőséget emelte ki, hogy amint egyéni karrierútjukra nagy kihatással lesz a Németországban eltöltött időszak, úgy egyben hazájuk szakmai tudásbázisát és ismertségét, elismertségét is lehetőségük nyílik növelni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás