Hirdetés

Nem könnyű elképzelni, hogy létezhet a Forma-1-nél környezetszennyezőbb sportág, de a Holland Nagydíj helyszínén legalább arról gondoskodtak, hogy a verseny környéke egy kicsit élhetőbb legyen. A 17 ezer lakosú Zandvoortba ugyanis, amely mellett a pálya található, a nagyjából 300 ezer látogató autóit nem engedik be.

Ha autómentes nem is lesz a Forma-1, egy lépéssel közelebb került a klímatudatossághoz.

BBC híre szerint ettől még nem lett káosz, a nézők harmada tömegközlekedéssel megy el a versenyre, másik harmada biciklivel vagy robogóval, a többiek gyalog, vagy távolabbról érkezve fognak egy taxit és nem mennek be a városba. Segíti a közlekedést az is, hogy Amszterdam belvárosából ötpercenként indul egy vonat.

A Forma-1 a versenysorozat szervezőinek saját becslése szerint 2019-ben 256 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásáért volt felelős, ennek a kétharmadát az adta, ahogy a világ körül utaztatták az összes felszerelést. Vagyis ezen nem sokat fog segíteni az, hogy a nézők hogyan közlekednek a szállásuk és a pálya között, de az is csak részmegoldás lenne, ha valahogy magukat az autókat környezetbaráttá tennék. De az, hogy a pálya melletti város élhető maradjon a versenyhétvégén, szintén fontos szempont lehet, ahogy erről Budapesten is tudnánk mesélni-írta a HVG.

Fél Budapest megszenvedte a Forma1 úri huncutságát

Az idei mogyoródi Forma-1 cirkuszra sok budapesti leginkább a gazdagok helikopteres taxizása miatt emlékezik, miután a belső kerületekben 10 percenként húztak el a zajos és légnyennyező járművek.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás