Hirdetés

Új Tyrannosaurus fajt azonosítottak T. mcraeensis néven a híres T. rex testvérfajaként. A részleges koponyát, amely alapján leírásra került, még évekkel ezelőtt gyűjtötték be a Nyugat Új-Mexikói Hall Lake Formációból. Az akkor még T. rex maradványoknak tulajdonított leleteket az Új Mexikói Természettudományi múzeum kiállításában helyezték el.
A lelőhellyel és az onnan előkerült maradványokkal nemrégiben kezdtek újra foglalkozni a kutatók, hiszen az itt található kőzetek kora nem volt pontosan meghatározva. Az innen származó dinoszaurusz maradványok alapján gondolták Maastricthi korúnak (72,1-66 millió évesnek), mert azokat már korábban ebből az időszakból ismert fajokkal azonosították. Azonban az U/Pb kormeghatározás (a radiometrikus kormeghatározás egyik típusa), illetve a szedimentológiai vizsgálatok alapján most úgy tűnik, hogy a lelőhelyen található kőzetek kora 72,7 és 70,9 millió év közé esik, tehát az újonnan felismert ragadozó legalább 3-5 millió évvel korábban élhetett, mint a T. rex.
Ez a koradat azért is nagyon fontos, mert a T. rex maradványai rendkívüli változatosságokat mutatnak, amely betudható akár az ivari dimorfizmusnak, az ontogenetikai változásoknak és a változó környezethez történő alkalmazkodásnak is. Ezen változékonyság miatt egyébként pár éve fel is bontották három fajra, így a T. rex mellé további két faj került bevezetésre a T. regina és a T. imperator. Azonban ezen faji felosztásnak az indokoltsága elég kérdőjeles, hiszen nem sikerült egyértelmű összefüggést kimutatni a leletek eltérő tulajdonságai illetve az egykori paleokörnyezet illetve a maradványokat tartalmazó kőzetrétegek kora között. Az újonnan leírt T. mcraeensis maradványai sem mutatnak sokkal jobban elütő tulajdonságokat a korábbi T. rex maradványokhoz képest, ezért a faj elkülönítését szintén további kutatási eredményekkel kell majd alátámasztani.

Viszont az, hogy a lelet a korábban ismert Tyrannosaurus genuszba sorolható leletek lelőhelyeitől sokkal délebbre találták illetve sokkal idősebb kőzetrétegekből származnak indokoltabbá teszik az új faj bevezetését, mint a T. rex három fajjá történő szétbontását. Valamint ez az új eredmény nagyban hozzájárul a Tyrannosaurini csoport eredetének megfejtéséhez. Ugyanis ennek a csoportnak az eredete eddig még ismeretlen, de jelenleg két elmélet is létezik rá.

A korábbi elképzelés szerint a Tyrannosaurus génusz az Ázsiai kontinensről vándorolt át Észak Amerikába, és így vette át a helyét a korábban ott élt Észak amerikai Tyrannosaurus rokon fajoknak. Viszont az új leletek függvényében úgy tűnik, hogy a Tyrannosaurus génusz mégis inkább a korábbi Észak amerikai Tyrannosaurus rokon fajok közvetlen leszármazottai lehetnek és az ázsiai Tyrannosauridák valamelyest távolabbi rokonai voltak.

Forrás:
Dalman, Sebastian G., et al. “A giant tyrannosaur from the Campanian–Maastrichtian of southern North America and the evolution of tyrannosaurid gigantism.” Scientific Reports 13.1 (2023): 22124.
Paul, Gregory S., W. Scott Persons, and Jay Van Raalte. “The tyrant lizard king, queen and emperor: Multiple lines of morphological and stratigraphic evidence support subtle evolution and probable speciation within the North American genus Tyrannosaurus.” Evolutionary Biology 49.2 (2022): 156-179.
Carr, Thomas D., et al. “Insufficient Evidence for Multiple Species of Tyrannosaurus in the Latest Cretaceous of North America: A Comment on “The Tyrant Lizard King, Queen and Emperor: Multiple Lines of Morphological and Stratigraphic Evidence Support Subtle Evolution and Probable Speciation Within the North American Genus Tyrannosaurus”.” Evolutionary Biology 49.3 (2022): 327-341.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás