Hirdetés

Világszerte elindult a földzsákmányolás, gazdag országok, vagy nemzetközi cégek földterületeket vásárolnak elsősorban befektetési, profitszerzési céllal. Az egyik kiszemelt és nagy veszélyben lévő kontinens Afrika, ahol pl. jemeniek, vagy kínaiak vásároltak földeket. A termőföldért vívott harc hazánkban is elkezdődött, csak a hangsúlyok mások. Most Lengyelországból érkezett az a hír, hogy földeladások ellen tiltakozó gazdákat zártak börtönbe.

Egy civil szervezet, az ICPPC, a Lengyel Termőföldeket Védő Nemzetközi Koalíció küldött felhívást a partnerszervezetekhez, mert földeladások ellen tiltakozó földműveseket tartóztattak le és zártak börtönbe.

Október 12-én adta hírül a lengyel sajtó, hogy mintegy százötven gazdálkodó hatolt be abba börtönbe, ahol társaikat fogva tartották és azt kiabálták, hogy „Parasztok együtt, parasztok együtt!” A tiltakozás kezdete óta traktorok és más mezőgazdasági járművek parkolnak a szczecini Börtönfelügyelet és a Körzeti Ügyészi Hivatal előtt. A gazdák azzal a tizenegy, a Nyugat –Pomerániai tartományból elvitt társukkal fejezik ki szolidaritásukat, akiket október 6.-án vettek őrizetbe. A letartóztatott gazdákat azzal vádolják, hogy részt vettek egy olyan csoport szervezésében és tüntetésein, ami a lengyel állami tulajdonú termőföldek eladásának, és az értékesítésre kiírt pályázatoknak a megakadályozását tűzte ki célul.

– A gazdákat két hónapra börtönözték be, amíg a tárgyalásukra sor kerül. A börtönben úgy kezelik a tiltakozókat, mint a legveszélyesebb bűnözőket, és azzal vádolják őket, hogy megkárosították az államkincstárt. A valóság az, hogy a parasztok a külföldi tőke tömeges földvásárlása ellen bátran védték a földeket. Ettől függetlenül a letartóztatott gazdákat akár 5-10 évig tartó börtönbüntetés is fenyegheti – közölte Jadwiga Lopata az ICPPC társelnöke.

– Az, hogy Lengyelországban moratórium van érvényben a külföldi spekulánsoknak történő földeladások ellen, az csak mesebeszéd. Azokat a szabályokat, amelyek megnyitották az országot a nemzetközi társaságok előtt, már igen korán, 2004-ben elfogadták. Azoknak a külföldi gazdasági szervezeteknek, akik a termőföldeket bérlik, elővásárlási joguk van területre, ráadásul a Mezőgazdasági Ingatlan Ügynökség által kalkulált hivatalos áron, míg az egyéni gazdálkodóknak kötelező egy pályázati, illetve licitálási folyamatba belépni. Ebben az eljárásban a földek ára a csillagos égig szárnyalhat. Ez egy abszurd helyzet, mert a lengyel gazdálkodók csak néhány hektár földet vásárolhatnak, míg a külföldi társaságok – tömegesen – hektárok százait vehetik meg – kesergett Jan Bialkowski, az állami termőföldek eladása ellen tiltakozó gazda.

– A lengyel kormány arra ösztönzi a saját gazdáit, hogy – magukat is eladósodva – nagy hiteleket vegyenek fel. Ez az eljárás más országokból jól ismert, de Lengyelországban is bevett gyakorlat. Az viszont biztos, ha egy földművesnek adóssága van egy bank felé, akkor könnyen elvesztheti a földjét és a gazdaságát. Ez az, amiért támogatom a lengyel gazdák akcióit, és azt a felhívást, amelyben azt kérik, hogy nekik is legyen lehetőségük az állami földek bérlésére és ezzel javítani tudjanak az anyagi helyzetükön is – magyarázta Sir Julian Rose, a Lengyel Termőföldeket Védő Nemzetközi Koalíció elnöke.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás