Hirdetés

Tiltakoznak a szlovén Andrada terjeszkedése ellen a sóskútiak. A gyár Alsózsolca helyett a Pest megyei község mellé települne. A népszavazást nem teszik lehetővé a törvényi keretek, hiába szorgalmazza maga a polgármester.

A helyiek népszavazást kezdeményeztek, amelyen az alábbi kérdést tették volna fel:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?”

A Helyi Választási Bizottság (HVB) hitelesítette az öt önkormányzati képviselő helyi népszavazási kezdeményezését, de a határozatot egy magánember megtámadta, amely így a Budapest Környéki Törvényszék elé, amely viszont a kérdés hitelesítését megtagadta – írja a 24.hu.

Hiába tett panaszt a sóskúti önkormányzat nevében König Ferenc polgármester, felemlítve, hogy a népszavazás ellehetetlenítése sérti a helyi választók véleménynyilvánítási szabadságát, a tervezett akkumulátorgyár környezetre gyakorolt hatása egészségükre ártalmas lehet, sértené a sóskútiak egészséges környezethez való jogát.

A Czine Ágnes vezette Alkotmánybíróság a panaszt visszautasította, és emlékeztetett rá, hogy tavaly június 1-jei hatállyal megszűnt a közhatalmi jogkörben eljárók indítványozói jogosultsága.  Az Alaptörvény jelenleg hatályos változata ugyanis kimondja, hogy az alkotmányjogi panasz benyújtásának joga „nem illeti meg a közhatalmat gyakorló indítványozót”.

A módosítás kivezette a „jogrendszerből azt a lehetőséget, hogy a közhatalmat gyakorló szervek (hatóságok) alkotmányjogi panasszal fordulhassanak az Alkotmánybírósághoz.” A testület ezt követően levezette, hogy a helyi önkormányzatok közhatalmat gyakorolnak, közhatalmi szervek. Az indítványozó képviselő-testület fellépése az ügyben tehát tavaly óta ellentétes a törvény szövegével.  Az Alkotmánybíróság szerint ez nem jelenti azt, hogy a sóskúti önkormányzat nem élhet Alaptörvényben, törvényben biztosított feladat- és hatásköreivel, elzárt lenne attól, hogy megismerje a választók akaratát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás