Hirdetés

A júliusi kánikulában esténként rekordmennyiségű áramot fogyasztott az ország – ez nem meglepő. Az viszont sajnálatos, hogyan (nem) tudjuk kezelni az igényt.
Lehetne energiatárolással (szivattyús vagy ipari méretű akkumulátoros), lehetne az egyre növekvő napenergia-termelés szélenergiával való kiegyensúlyozásával (a szél általában akkor fúj jobban, amikor a nap kevésbé süt).
Helyette be kellett kapcsolni a kisegítő, vésztartalék olajtüzelésű erőműveket, amelyek a legdrágábban üzemelnek, mert nem lehetett a fogyasztást importtal, földgáz- vagy szén-alapú erőművekkel kielégíteni.

Szintén szomorú, hogy a déli időszakban, amikor a napelemek túltermelnek, nyomott áron exportálunk, hiszen ilyenkor Európa-szerte maximumon termelnek a napelemek – gyakran már fizetni kell, hogy átvegyék tőlünk az áramot.

Nem az áramfogyasztási rekord, hanem a kezelési módja az igazán meglepő

A júliusi kánikula nemcsak a nyári áramfogyasztási csúcsot írta felül kétszer az utóbbi napokban, hanem a korábban ilyen esetekben használatos kezelési módszereket is. Az ugyan nem most vált egyértelművé, hogy merre lenne az előre, de továbbra sem abba az irányba haladunk.

Július harmadik hetében az eddig páratlan forróság hétfőn kora este és kedden is ugyanakkor (19.45–20.00 között) hozott áramfogyasztási rekordot. A 6951 MW és az ezt felülíró 7036 MW azonban csupán nyári csúcsérték, a magyarországi rendszerben a téli ennél jóval magasabban van. Amikor idén január 24-én 7441 MW-ot mértek, részletesen írtunk az áramfogyasztási rekord jelenségéről. A nyári fogyasztásicsúcsérték-döntéssel kapcsolatban is fontos azonban rögzíteni, hogy e rekordszám valójában olyan, mint az autópályán száguldozó autóra ráolvasni, mennyi volt a legnagyobb sebessége.

Az elmúlt hetek rendszeradataiból azonban ennél jóval több – akár figyelmeztető jelnek tekinthető tényező – is kiolvasható. Például az, hogy az eredetileg a téli fogyasztási csúcsokra vésztartalékként a rendszerben tartott olajtüzelésű kisegítő erőműveket az elmúlt héten minden este munkába kellett állítani, hogy ki lehessen elégíteni a kora esti fogyasztási igényeket.

Folytatás: Paks és Visonta is megremegett

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás