Hirdetés
Forrás: 444.hu

Egy új kutatás kiszámolta, mikor omolhat össze az Atlanti-óceán áramlási rendszere (AMOC), amely világméretű katasztrófához vezethet, átalakítva az időjárást és az éghajlatot. Egy korszerű modellel készült számítás azt sugallja, az AMOC 2037 és 2064 között omolhat össze, de a legvalószínűbb az, hogy ez 2050-re megtörténik.

Az AMOC-ot az óceánban egyenlőtlenül eloszló hő és sókoncentráció működteti, így érzékeny arra, ha ezek a klímaváltozás miatt módosulnak.

„Ez valóban aggasztó” – mondta René van Westen, a hollandiai Utrechti Egyetem tenger- és légkörkutatója, a tanulmány társszerzője.

Az összeomlás hatására a világ egyes részei felismerhetetlenné válnának, és a rákövetkező évtizedekben a sarkvidéki jég dél felé kúszna, 100 év múlva Anglia déli partjaiig terjedne. Európa és Észak-Amerika átlaghőmérséklete bezuhanna, az Amazonas erőerdőiben megfordulnának az évszakok: a jelenlegi száraz évszakból esős hónapok lennének, és fordítva.

Stefan Rahmstorf, a Potsdami Egyetem munkatársa arról beszélt, számtalan kutatás van a témában, ő most 50 százaléknál nagyobb esélyt lát arra, hogy még ebben az évszázadban bekövetkezik a fordulat.

Az összeomlás modellezése egyre jobb, de még mindig nem elég pontos, hiszen nem veszik figyelembe a grönlandi jég olvadását. Az Atlanti-óceánba kerülő hatalmas mennyiségű édesvíz pedig teljesen megzavarja a rendszert, ezért az előrejelzések alábecsülhetik, milyen hamar vagy gyorsan következik be az összeomlás.

A CNN szerint ez a kutatási hiányosság azt jelenti, hogy az előrejelzések alábecsülhetik, hogy milyen hamar vagy gyorsan következik be az összeomlás, mondta Rahmstof.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás