Hirdetés

Bécs városa újabb lépést tett a fenntartható és élhető városi környezet megteremtése felé. A helyiek által Grätzl-nek nevezett lakónegyedekben mostantól zöld oázisok jönnek létre a Grätzloase program keretében. Ez a kezdeményezés lehetőséget biztosít a lakosoknak, hogy kreatívan alakítsák ki környezetüket.
A program legújabb bővítése a RONJA projekt, amely lehetővé teszi a bécsiek számára, hogy zöld oázisokat hozzanak létre közvetlenül otthonuk előtt. Ezek az oázisok teljes mértékben az adott lakónegyed igényeihez igazodnak. A kísérleti projekt részeként a lakosok egy előre megtervezett és felépített oázist kapnak, amely ülőhelyekkel, növénytartókkal, magaságyásokkal, tárolóhelyekkel, székekkel, padokkal és asztalokkal is felszerelhető. A zöldítést növényekkel és virágfölddel támogatják, míg a közösségépítést virágültető-workshopok segítik.

Ezek a városi oázisok nemcsak a közösségi kapcsolatok erősítésében játszanak fontos szerepet, hanem hozzájárulnak a városi klíma javításához és a közterületeken eltöltött idő minőségének növeléséhez is. A nyári hőséget így nem egyedül kell átvészelni, hanem a szomszédokkal együtt, akikkel a virágültetés és dekorálás élvezetesebbé teszi a meleg napokat.

Bécs Pilotprojekt RONJA -városi oázis A képen (balról jobbra) Michaela Schüchner Bécs 14. kerületének képviselője, Jürgen Czernohorszky Bécs klímáért felelős városi tanácsnoka, és Sabrina Halkic, a Lokale Agenda 21 ügyvezető igazgatója fotó:Stadt Wien/Martin VOTAVA

A Grätzloase programot Bécs városa finanszírozza, és a Lokale Agenda 21 Wien egyesület segítségével valósítják meg. A program célja, hogy támogassa a bécsieket abban, hogy saját ötleteikkel hasznosítsák a szabadon álló köztereket. Az első RONJA-oázisok már elkészültek, és év végéig további nyolc ilyen teret terveznek létrehozni városszerte.

Bécs évek óta azon dolgozik, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a lakókkal, és elősegítse a város és lakói közötti párbeszédet. A Grätzloase és RONJA programok ennek a törekvésnek a legújabb példái, amelyek nemcsak a városi környezetet teszik élhetőbbé, hanem erősítik a közösségi kapcsolatokat is.

Nyitókép: Stadt Wien/Martin VOTAVA

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás