Hirdetés

Egy veszélyes növény tömegesen a szomszédságunkban. A kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) gyomnövény. Mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását: a bőrre került növényi hatóanyag (furokumarin) ugyanis fényérzékennyé teszi a bőrt (akár hosszabb távon is), s égési sérülésekre emlékeztető hólyagokat okoz , melyek sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után. A kaukázusi medvetalp a Kaukázus vidékén, illetve Közép-Ázsiában őshonos.

A második világháború után indult meg a számottevő terjedése, először utak mentén találkoztak vele. Figyelemreméltó szaporodóképességének és igénytelenségének köszönhetően mára szinte az egész európai kontinensen elterjedt.
Magyarországot többé-kevésbé elkerülte, de elsősorban patakok, folyók mentén, tarvágásokon, degradált élőhelyeken fordul elő.

A növény ma már pontszerűen megjelent Zirc, Szombathely, Szarvas, Cuha-völgy, Rostalló, Mátraszentimre és Túristvándi környékén is. Magvai Kárpátaljáról- ahol ismeretterjesztő füzetekben, szórólapokon igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a mérgező növényre – kerültek a Tisza menti területekre.

Fotók: Pelsőczy Csaba Agrárminisztérium

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás