Hirdetés

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnak 2016 őszén lehetősége nyílt, hogy a 2013-ban megkezdett ökoterápia programját folytassa, ezúttal felnőtt pszichiátriai intézményeket bevonva. A dm Kft. jóvoltából újra beizzíthatta a gereblyéket, lapátokat, metszőollókat, újra felkarolhatott egy csapatot és nekivághatott a természet, a gazdálkodás és a kertészkedés útjain keresztül, a lélek gyomtalanításának, ápolásának is.

Az emberi faj – csakúgy, mint minden más élőlény a Földön – elválaszthatatlan része a természetnek. Rohanó világunkban azonban ez az íratlan természeti törvény kevésbé jut érvényre. Az ökoterápia megközelítés nem tesz mást, mint hogy ökológiai környezetben, az ökológiai folyamatokkal összhangban végzett tevékenységek révén visszavezeti a meghasonult polgárt emberségéhez. Ilyenkor nem csak a tiszta levegő, a mozgás, a nyugtató színek és hanghatások terápiás értéke bír gyógyító hatással, hanem a szellem és a lélek is pozitív energiákhoz jut azáltal, hogy alkotó energiáit mozgósítja, kreativitás és szunnyadó ösztönök élednek fel benne, ha az egyén a kitűzött jó célt közösségben képes elérni.

Száll a bagoly fészkére ökoterápia program a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnál Kör
A képre kattintva galéria nyílik.

Az alapítvány székhelyére, Orosztonyba szeptember elejétől október végéig összesen 4 alkalommal érkeztek a résztvevők a Nagykanizsai Dorottya Kórház pszichiátriai osztályáról és a Völgy Alapítványtól. Az orosztonyi 1,5 ha-os terület, melynek nagy része kizárólag az élővilág számára van fenntartva, remek lehetőségeket biztosított, hogy az érkezők kiszakadjanak a kórházi / otthoni környezetből és a természetnek nemes célokért munkálkodjanak 15-20 fős kisközösségben. Az egész napos programok tartalmaztak gyakorlati, természetben végzett tevékenységet, és nyugvópontként az adott tevékenységekhez kötődő közös beszélgetésekre is mindig sor került. A négy alkalom során az alapítvány almáskertje rengeteg segítséget kapott: a résztvevők az almafákat gyógyították, eltávolították a fán megtelepedő taplógombákat, és elültettek 30 darab csemetét, az elöregedő almás utánpótlását biztosítva. Speciális összetételű termokomposztot készítettek, mely az egészséges talaj kialakításához és éltetéséhez elengedhetetlen. Kipróbálták a kézműves almalégyártást az alapítvány présgépét használva. Madáretetőt barkácsoltak, valamint cinkegolyót készítettek állati zsiradékból és napraforgómagból. A résztvevők a beszélgetések során sok mindent megtudtak a természetvédelemről, a gyöngybaglyokról, a madárgyűrűzésről, a fenntartható gazdálkodásról, a gyógynövények használatáról és – nem utolsó sorban – a közösségi kertek jelentőségéről. Az utóbbi témához kapcsolódó beszélgetések kiemelt fontossággal bírtak, hiszen az ökoterápia program egyik lehetséges folytatási útvonalául szolgálhat. A program során egyes résztvevőkön folyamatos változást lehetett megfigyelni. Volt, akinek lényegesen enyhült a depressziója, csökkent szociofóbiája, vagy fájó kezét öntudatlanul újra használni kezdte. Ami minden jelenlévőről elmondható, hogy sikeresen el tudta engedni problémáit, önfeledten élvezte a munkát és a természetet, őszintén tudott beszélgetni és hálás volt azért, hogy egy jó csapattal kimozdulhatott egy egész napra.

Újra bebizonyosodott, hogy az ökoterápia jó és hasznos. Egy olyan foglalkozás, amely minden korcsoportot lefoglal, és minden személyiség megtalálhatja benne a szívének kedves munkát.

Száll a bagoly fészkére ökoterápia program a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnál Almamosás
A képre kattintva galéria nyílik.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás