25 éve a gyöngybaglyok őrangyala

2022. december 17.

Hírek

25 éves a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, mely fő célja az épületlakó fokozottan védett bagolyfajunk csökkenő állományának kutatása és védelme. Emellett sokrétű természetvédelmi munkáik vannak a szemléletformálástól az állatmentésig, az odúkészítéstől a nemzetközi oktatásig. Az elnök Klein Ákos biológus emellett arról is mesél, hogy miért fontos a mérsékelt rendetlenség a tájban, miért a 4-es út a lenagyobb… Tovább »

Önkéntes hétvége a fenntartható fejlődési célok jegyében 1. alkalom

2020. február 27. - 2020. február 29.

Helyszín: Orosztony, Zala megye

Programok

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány (Zala megye, Orosztony) a 2020-as év első félévében hat nyitott önkéntes hétvégét szervez. Az egyenként 3 napot felölelő rendezvényeken bárki részt vehet a létszámkeretig.

Pályázat egyetemistáknak: Fenntartható Fejlődési Célok: az elvektől a gyakorlat felé tréning Portugáliában

2019. szeptember 24. - 2019. szeptember 28.

Helyszín: Coruche, Portugália

Programok

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány pályázatot hirdet ELTE-n tanuló egyetemi hallgatóknak teljes költségtérítéses 4 napos portugáliai tanulmányútra (2019. Szeptember 24-28., Coruche, Portugália) A tanulmányút célja, hogy a hallgatók példát lássanak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghirdetett Fenntartható Fejlődési Célok elméleti rendszere hogyan ültethető át a gyakorlatba. Továbbá nemzetközi felsőoktatási környezetben megismerhessék, hogy a fenntarthatósági célokat… Tovább »

BioBlitz-cel a beépítettlenségért

2019. június 29.

Hírek

Magyarországon két helyszínen zajlanak éves rendszerességgel BioBlitz rendezvények 2017 óta: Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretein belül, és Zalaegerszegen. Az ötödik hazai BioBlitz rendezvény után és a hatodik megtartása előtt szántunk néhány sort az esemény újbóli bemutatására.

Veszélyben az ökológia képzés

2016. december 28.

Hírek

Aggodalommal tölti el a természetvédelmi szakmai köröket az a több magyarországi egyetemen végbemenő folyamat, miszerint a biológia/biológus BSc/MSc képzések tantervét néhány esetben a szupraindividuális témájú tantárgyak rovására kívánják átszabni. Fel-felbukkanó véleményként hallani, hogy kutatói körökben is sokan elavult és haszontalan tudományterületeknek minősítik a szisztematikát, taxonómiát, ökológiát, hidrobiológiát, biogeográfiát és ezek kísérő tárgyait.

„Száll a bagoly fészkére” ökoterápia program a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnál

2016. november 9.

Hírek

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnak 2016 őszén lehetősége nyílt, hogy a 2013-ban megkezdett ökoterápia programját folytassa, ezúttal felnőtt pszichiátriai intézményeket bevonva. A dm Kft. jóvoltából újra beizzíthatta a gereblyéket, lapátokat, metszőollókat, újra felkarolhatott egy csapatot és nekivághatott a természet, a gazdálkodás és a kertészkedés útjain keresztül, a lélek gyomtalanításának, ápolásának is.

Hatékonyabb környezeti szemléletformálás: ahogy az angolok csinálják

2016. június 13.

Hírek

A rendszerváltástól napjainkig eltelt 25 évet a magyar természetvédelem elmulasztotta arra használni, hogy a társadalmat maga mögé állítsa – hangzott el egy frissen befejeződött Norvég Civil Támogatási Alapból megvalósuló program során, amely azt boncolgatta, hogy hogyan lehet megújítani és megerősíteni a hazai zöld civil szektort.

Nesztelenül suhanó lakót vár a kőszegi vár

2016. május 7.

Hírek

A fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló gyöngybagoly az emberi településekhez kötődő bagolyfaj. A madárbarátok összefogásának köszönhetően a gyöngybagoly megtelepedésére alkalmas költőláda került a kőszegi Jurisics vár északi tornyának ablakába. A szakemberek várják a “tollas albérlőt”.

Vállalkozókészség a zöld szektor felnőttoktatásában: módszertani és tartalmi megújulás

2016. március 24. - 2016. július 01.

Helyszín: Orosztony (Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány), Anglia (Devon megye)

Programok

A projekt célja, hogy a környezeti felnőttoktatásban aktív szakemberek kompetenciáit növeljük nyelvi, oktatás-módszertani és az európai kontextus nézőpontjából. Hiányelemzést végezve a magyarországi felnőttoktatás területén, a projekt során 4 fejlesztési területet tűztünk ki célul: 1) felnőtt oktatás módszertani megújítása, 2) az élethosszig tartó tanulás koncepciójának elsajátítása, 3) a résztvevők idegen nyelvi eszköztárának fejlesztése, 4) ismeretek a… Tovább »

Hiánypótló zöld kommunikációs tábor Zalában

2015. szeptember 6.

Hírek

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány “Kommunikáció és karrierépítés a természetvédelemben” címmel kis létszámú szakmai tábort rendezett meg a Nyugat-Dunántúlon. A fiatal környezetvédők magas szakmai színvonalon kerülhettek képbe a gyakorlati természetvédelem legfontosabb kommunikációs problémáival kapcsolatban, illetve kommunikációs és karriermenedzsment technikákat tanulhattak magyar és angol nyelven egyaránt.