Hirdetés

Magyarországon két helyszínen zajlanak éves rendszerességgel BioBlitz rendezvények 2017 óta: Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretein belül, és Zalaegerszegen. Az ötödik hazai BioBlitz rendezvény után és a hatodik megtartása előtt szántunk néhány sort az esemény újbóli bemutatására.

Közösségi 24 órás fajleltározás városi parkokban a helyben lakók örömére, és a természet védelmére. Így lehet összefoglalni azt a Nyugat-Európában sok országban terjedő mozgalmat, amely BioBlitz névre hallgat (blitz=roham). Ilyenkor mintegy fél tucat botanikus és zoológus járja be egy napon keresztül az általában kicsi, 10-20 ha kiterjedésű város közeli élőhelyet a lakosokkal együtt, s a nap végére igyekeznek lenyűgöző fajlistát összeállítani a területről. A megközelítés ismeretterjesztő jellegű: nagyobb hangsúlyt kap a lakosság bevonása, mint a fajlista tudományos szempontú teljessége.

A BioBlitz rendezvények a közvetlen adatgyűjtésen túl elsősorban a zöld területek beépítettlenségének fontosságára hívják fel a figyelmet. A BioBlitz rendezvények segítségével tájékoztatható a lakosság a zöldmezős beruházások környezeti és társadalmi káráról. Erre Magyarországon különösen nagy szükség van, hiszen a nyugati felzárkózás jegyében semmi sem tűnik drágának a fejlesztések érdekében.

mezőgazdaságból kivett területek

Magyarországon a mezőgazdasági művelésből kivett területek mennyisége egy Csongrád és egy Fejér megyényi területtel nőtt a rendszerváltás óta. Ekkora területtel csökkent hazánkban a természeti folyamatok által szabályozott élőhelyek mennyisége, vagy annak elvi esélye, hogy ezeken a területeken a természetes életközösségeket belátható időn belül visszaállítsuk! Lakóparkok, ipari parkok, belterületbe vonás, autópályák fedik ezt a csaknem egymillió hektárt. (Az összes kivett terület nagysága ennek a kétszerese!).

A Pangea Egyesület és a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány 2019-ben is BioBlitz rendezvényt szervezett Gödöllőn az 5. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. A 24 órás fajleltározás alatt a gödöllői városi parkból 276 fajt határoztak meg a szakemberek a lakosok bevonásával. Olyan nem várt érdekességek is előkerültek, mint egy bikapók faj, vagy például egy kabasólyom pár.

Gödöllői előadás a városok élővilágáról Fotó: Klein Ákos

2019. május 24-26. között a Fesztivál különböző programjain résztvevők száma megdöntötte az eddigi évekét, ugyanis a létszám felülmúlta a tavalyi 40 ezret, ami egyértelműen mutatja a Fesztivál sikerét. A gödöllői Alsópark természetességével azt hirdeti, hogy nincsen több szabad jegy újabb zöldmezős beruházásokra. Minden egyes zöldterület felszámolása egy újabb szegecset húz ki az ökoszisztéma már amúgy is imbolygó röptű repülőgépéből, és nem tudhatjuk, hogy egyes fajok, élőhelyek számára melyik lesz az az utolsó szegecs, amikor hirtelen lezuhan a gép.

A BioBlitz egy közösségi szellemi tulajdon, nincs levédve, semelyik szervezet által nem kisajátítható. Ezért mindenki által átvehető, megszervezhető. A következő BioBlitzet Zalában tartjuk. Zala megye számos kérdéses jelentőségű autópályaépítés helyszíne, így ráfér a további zöldmezős beruházásokkal szembeni figyelmeztetés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás