Hirdetés

Aki lemaradt a Stádium 28 Kör által szervezett Paks II fórum élő közvetítéséről vagy szeretné még egyszer megnézni azt, annak most jó hírünk van.

A Stádium 28 Kör az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum, melyet azzal a szándékkal hozott létre az MTA tudósainak egy csoportja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak a hazai társadalmi viszonyokkal kapcsolatos tudományos igényű vizsgálatok eredményei és a torzulások lehetséges orvoslására születő javaslatok. Tevékenységünk a problémák feltárására, majd a közvélemény számára történő bemutatására irányul, mivel számos olyan jelenséget észlelünk, amelyek hazánk közép- és hosszútávú fejlődését súlyosan korlátozhatják.
A Stádium 28 Kör szervezésében tartottak Paks II-fórumot október 10-én Budapesten a Makadám Mérnök Klubban, melynek moderátora Ónody-Molnár Dóra újságíró volt.

A beszélgetés/vita résztvevői:

Ámon Ada elnök – Energiaklub. Nemzetközi hírű energiapolitikai elemző. Dolgozott a londoni székhelyű International Institute for Energy Conservation (IIEC) konzulenseként, a CEE Bankwatch (Bankfigyelő Hálózat) energia koordinátoraként, és az Európai Parlament Zöld Frakciójának energia tanácsadójaként. 2015 júniusától nemzetközi klímapolitikai feladatokat lát el Berlinben: a fenntartható fejlődéssel foglalkozó, nemzetközi E3G szervezet részére végez szakértői munkát. Feladatai között szerepel a G20 ország-csoport energiahatékonysági és finanszírozási gyakorlatának alakítása. Vezető tanácsadóként továbbra is segíti az Energiaklub munkáját.

Aszódi Attila a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. A BME Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanára. Releváns szakterületei: atomerőművek termo-hidraulikája, biztonsága; nagy aktivitású radioaktív hulladékok transzmutációjára alkalmas berendezések kifejlesztésére irányuló kutatások; oktatási célú szimulációs programok fejlesztése, újgenerációs reaktorok biztonsági hűtőrendszereinek vizsgálata. 2011-2012 években nemzetközi szakértőként részt vett az Európai Bizottság által életre hívott európai atomerőművek Célzott Biztonsági Felülvizsgálatában, a 2011. márciusi fukusimai atomerőmű balesetet követően.

Felsmann Balázs – a BCE Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont kutatás-vezetője, a „Működhet-e Paks-2 állami támogatások nélkül? Az erőműtársaság vállalatgazdasági közelítésben (2015)” c. tanulmány szerzője.

Ilinyi János szakértő – Gábor Dénes díjas (1990) gépészmérnök. A Dunai Finomító sikeres műszaki fejlesztési munkáit irányította, a gépészeti szabványosítás elismert szakembere.

Sz. Bíró Zoltán főmunkatárs – MTA BTK Történettudományi Intézet. A mai magyar ruszisztikai kutatások mértékadó képviselője. Neves Oroszország-elemző, releváns írások, kommentárok, mint például „A moszkvai atomalku (2014)” szerzője.

Székffy Klára, az európai villamosenergia-piac és energiaszolgáltató szektor szakértője.

Valki László, professor emeritus, MTA doktora – ELTE Nemzetközi Jogi Tanszék. Nemzetközi jogász, aki 1990-ben szakértőként részt vett a magyar-szovjet csapatkivonási tárgyalásokon. 1993-1997 között a magyar fél egyik képviselőjeként a hágai Nemzetközi Bíróságon tárgyalt bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos perben.
 


Kötelező paksi agymosoda

Kötelező paksi agymosoda

Kötelezővé tették a Paks II-ről szóló államtitkári fejtágítót a Nyíregyházi Egyetemen. Putyinék tank helyett bankkal jönnek NER asszisztenciával.

2018. október 5-én 11 órakor a Bessenyei Aulában dr. Becskeházi Attila államtitkár tájékoztatást tart PAKS II. beruházásról. Az oktatóknak és a kancellári dolgozóknak az előadáson való megjelenés kötelező.” – áll a Nyíregyházi Egyetem rektorának és kancellárjának az Energiaklub birtokába került körlevelében, amit az Átlátszónak is megmutatott a környezetvédő szervezet. Az Átlátszó képviseletében Oroszi Babett elment az előadásra, hogy megtudja, mi lehet az a kormányzati üzenet, amiről mindenkinek értesülnie kell.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás