Hirdetés

Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal – közölte ma a szaktárca.

Bitay Márton volt a felelőse az állami földvásárlási programnak, amelynek keretében 2015-2016-ban annyi termőföldet árvereztek el, amennyit a rendszerváltás óta egyszer sem. A kormány csókosai (melyet Ángyán József professzor jelentései igazolnak), de még az ötletgazda politikus is jól bevásárolt.

A közlemény szerint a távozó államtitkárt Zambó Péter váltja, akinek személyével az Agrárminisztérium erősíteni kívánja az ágazatot.
Zambó Péter az 1999-ben megalakult a természetszerű erdőgazdálkodás alapelveit valló, Pro Silva Hungariae alapító tagja, 2010 májusától megválasztották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. Államtitkári kinevezéséig a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatói beosztását töltötte be – közölte az agrártárca. Eddig az MTI híre.


Talán nem ördögtől való gondolat, hogy azért egy erdőgazdasági szakember lett az új államtitkár, mert a javarészt hobbivadász újgazdag un. nemzeti oligarcha réteg egyenlőre nem a védett természetvédelmi területekre vetett szemet (pedig ennek érdekében likvidálták a természetvédelmet), hanem az erőgazdaságok leendő privatizációjával erre a nemzeti vagyonelemre. Már csak ez a két nagyobb falat maradt a NER szabad prédája. A mór ugyan megtette kötelességét, de kíváncsian várjuk, hogy a fegyelmezett pártszolgát vajon melyik útszélen nem hagyják majd?

 Látja-e a pénztől az erdőt a fideszes menedzsment?

Érdemes egy 2016-os parlamenti videót újra megnézni. Miért kell 22 főigazgató állás, 22 főigazgatói fizetéssel? – Sallai R. Benedek kérdésére Bitay államtitkár válaszolt.



Az eddigi állami földekért felelős államtitkár, aki véletlenül együtt kávézott Mészáros Lőrinccel, két helyről kapott fizetést, a vagyona mégis csökkent öt év alatt

A K-Monitor vette észre, hogy bár Bitay Márton Örs a vagyonnyilatkozatai (.zip) szerint két helyről (államtitkárság, NFA) is milliós fizetést kapott, a vagyona a 2014-es és a 2019-es vagyonnyilatkozata alapján öt év alatt mégis csökkent: 2014 után nem jelentek meg új vagyonelemek, viszont már nem az övé a tulajdonrész egy bt.-ben, és keletkezett 1 millió forint magánhitele is.
„Se kocsi, se új ingatlan, de egy fillér megtakarítás sem. Nincs a nevén bankszámla, ahová a fizetését utalták?” – írja a K-Monitor.

Bitay 2016-ban azzal vált híressé, hogy az akkor még működő Népszabadság fotósa és videósa kiszúrta, amint Mészáros Lőrinccel kávézgat a Gresham Palotában, és később kiderült, hogy utána a Nemzeti Földalap visszavont három földárverési hirdetményt, amik közül az egyiket a felcsúti polgármester testvérei és a cége, a Búzakalász 66 Kft. bérelt. Bitay szerint csak arról volt szó, hogy: „Polgármester úrral jó viszonyban vagyok, megláttam, összefutottunk, megittunk egy kávét, és mindenki ment a dolgára. Ez normális emberi viselkedés. Ha Leisztinger Tamással futok össze, és megkérdezi, hogy vagyok, nem fogok hátat fordítani neki. Tizennégy éve dolgozom a közéletben, nekem volt politikai gyerekszobám.”  


Nehezen ismeri be a minisztérium az államtitkári hazugságot

Nehezen ismeri be a minisztérium az államtitkári hazugságot

Vonakodva, nagy késedelemmel, és meglehetősen szűkszavúan tette közzé a Földművelésügyi Minisztérium Bitay Márton Örs által vezetett Állami Földekért Felelős Államtitkársága azt a közleményt, amelyre Kishantos jó hírnevének megsértése miatt a Fővárosi Törvényszék 22.P.23.914/2013/16. számú Ítélete kötelezte. Az eset még 2015. június 27-én történt.

 

 

 

 

Nemzeti parki földügyek: titkosírás

Nemzeti parki földügyek: titkosírás

2014-ben néhány mutyigyanús földbérleti szerződést feltártak a kormányzati ellenőrök, a szálak azonban messzebbre vezetnek.

A vizsgált 428 szerződés több mint negyedét kifogásolta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Hortobágyi Nemzeti Park tavalyi földbérleti pályázatai között. Az Orbán Viktor miniszterelnök által januárban elrendelt kontroll eredményét sajátos módon a szocialista Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke hozta nyilvánosságra, az iratot ugyanis a kormányzat tíz évre titkosította. Harangozó ismertetése szerint nagyjából minden tizedik szerződés hamis adatok alapján köttetett, minden ötödik pályázó pedig úgynevezett szubjektív értékelés alapján nyert. A szocialisták a titkosítás feloldását követelik, hogy a vesztesek az esetleírások birtokában pert indíthassanak.
 

Arról nincs hír, hogy a kormányzat ellenőrei kivizsgálták volna, milyen nyomás nehezedett az állami földek tulajdonjogát gyakorló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, illetve az agrártárca állami földekért felelős államtitkára, Bitay Márton részéről a nemzeti parkokra, amikor egyes vitatható döntéseket meghoztak. A Kehi jelentésében szerepel a Hortobágyi Nemzeti park reagálása is: például a hamis adatokra vonatkozóan megemlíti, hogy nem ellenőrizte azokat, mivel a pályázók büntetőjogi felelősséget vállalva nyilatkoztak.

Kapcsolódó anyagok:

A Kúria szerint is hazudott Bitay Márton államtitkár

Nehezen ismeri be a minisztérium az államtitkári hazugságot

Orbán likvidálja a hazai természetvédelmet

A természetvédelem likvidálása után nagyvonalú volt az agrártárca

Az Orbán kormány száz környezeti bűne, vagy több

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás