Hirdetés

Állatkínzás miatt börtönre ítéltek egy német állattartót, mert pokoli körülmények között tartotta a sertéseket. A hasonló esetek miatt bíróság elé kerülők eddig enyhébb büntetést kaptak Németországban. Az ítéletet meghozó bíró szerint ipari méretű pokol volt a telepen.

Állatkínzás miatt hároméves szabadságvesztésre ítélte az ulmi bíróság (Baden-Württemberg tartomány) azt az 56 éves férfit, aki merklingeni telephelyén disznókat tartott, továbbá örökre eltiltotta a haszonállatartástól. Az ítélet indoklása szerint több száz sertés pusztult el a szörnyű tartási körülmények miatt, illetve kellett az itt szerzett sérülései miatt leölni. A bíró egyenesen "ipari méretű pokolról" beszélt. Németország történetében ez az első eset, hogy egy nagyüzemi állattartót állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítéltek.

Az agrárszektor szerint  dél-németországi telephelyen egy állatvédő civilszervezet 2016-ban készített a Stern TV segítségével felvételeket a tartási körülményekről, ezután indult el a nyomozás a sertéstartóval szemben. (A telepre való illegális behatolásért az állatvédők 100 euró büntetést fizettek.) Mint kiderült, a vádlott 1200 sertést tartott a gazdaságban, két sérült egyedet saját kezűleg vert agyon egy kalapáccsal. A két istállóban a kutricák túlzsúfoltak voltak, az állatok mortalitása pedig extrém magas a szörnyű higiéniai körülmények és a helyhiány miatt. A bíróság a feleség és a két fiú felelősségét is vizsgálta, de végül csak a családfőt ítélte el. Az illetékes állatorvost a nyomozás akadályozása miatt állították bíróság elé.

Az állatvédők a bíró ítéletét "történelmi jelentősségűnek" nevezték. Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter is hasonlóképpen reagált:
"Állatvédelmi törvényeink nemcsak afféle javaslatok a helyes magatartásra, hanem betartandó követelmények. Aki úgy bánik az állatokkal, mintha tárgyak lennének, aki hagyja, hogy borzalmas körülmények között pusztuljanak el, annak börtönben a helye!" – közölte a szakminiszter a sajtó képviselőivel, majd hozzátette:

Aki nem rendesen bánik az állataival, az nemcsak a jószágnak árt, hanem a teljes szakmának, vagyis az ágazat azon képviselőinek is, akik pedig példásan kezelik a rájuk bízott élőlényeket."


Magyarországon is egyre gyakrabban emelnek vádat állatkínzás miatt, és az is előfordult, hogy szabadságvesztést szabtak ki büntetésül, ám azt többnyire végrehajtásukban felfüggesztik. Legutóbb Tiszaföldváron leplezett le egy haszonállattartót a telep egyik elbocsátott alkalmazottja. A férfi videofelvételeket készített a zsúfolt ólakról, ahol a tavaly nyári hőség idején több sertés is elpusztult, több állattetemet, a hatályos törvényeket figyelmen kívül hagyva földeltek el. Az ügyben közigazgatási eljárás és rendőrségi nyomozás is indult.

A területileg illetékes kormányhivatal már tavaly ősszel lezárta a tiszaföldvári ügyet, három évre eltiltották a sertéstartó tevékenységtől a telep működtetőjét, és egy sor szabálytalanság miatt bírságot is kiszabtak. A telepen megsértették az állatvédelmi, az állategészségügyi szabályokat, de az állati eredetű melléktermékek gyűjtésére, tárolására és szállítására vonatkozó szabályokat is. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal még ősszel feljelentést is tett állatkínzás és természetkárosítás miatt. (via HVG)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás