Halbarátok szavazzatok!

2020. október 20.

Hírek

Melyik faj lesz az év hala 2021-ben? Az angolna, a fürge cselle (nyitóképünkön), vagy a jászkeszeg? Ezt azok döntik el, akik szavaznak a jelöltek valamelyikére a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Mi lesz a balatoni haltetemekkel?

2020. augusztus 15.

Hírek

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. évente 30–40 tonna partra vetődött haltetemet gyűjt össze és szállít el önköltségén. Ez az érték a Balatonban élő halmennyiség becsült biomasszájához viszonyítva elenyésző mennyiség: ≈1%.

Vándorló halak: hihetetlen utazás és komoly veszélyek

2018. április 21.

Hírek

Április 21-e a Halvándorlás Világnapja – ezen a napon ünnepeljük azokat a halfajokat, amelyek hatalmas utat tesznek meg a folyókban azért, hogy szaporodjanak, ezzel is életben tartva fajukat. Sokan azonban nem érik el végső céljukat: több tízezer duzzasztógát rombolja ugyanis Európa folyóinak természetes állapotát, és blokkolja a halak vonulási útvonalát.

Egyre több rák él a Balatonban

2017. augusztus 14.

Hírek

A hajozas.hu egyik olvasója a hétvégén kecskerákokat fotózott Fonyódon, amelyeket a viharos szél és a nagy hullámok sodortak partra. A lap utána járt, hogy a Balatonban milyen rákfajok élnek, és hogy milyen szerepet is játszanak a tó ökoszisztémájában. Dr. Kiszely Pál biólogus-rák kutatót kérdezték.

155 évig bírta az angolna

2014. augusztus 10.

Hírek

Elpusztult a világ valószínűleg legöregebb angolnája. Az állítólag 155 éves hal egy svéd halászváros egy kútjában élt, az utolsó száz évét precízen dokumentálták.

Az angolnát nem érdekli a Balaton leeresztése

2014. március 1.

Hírek

A tó vízszintje az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett, átlagosan elérve a 127, a siófoki vízmércénél a 130 centimétert. Mivel ez 17 centivel magasabb a megengedett üzemi maximumnál megnyitották a Sió-zsilipet. A jelenleg bizonytalan sorsú halgazdálkodási társaságnak – a kormány tétlenkedése miatt – nincs engedélye a betelepített angolna gyérítésére.

Földalatti vak harcsára és agolnára bukkantak

2012. december 16.

Hírek

India déli részén a vak harcsák újabb fajára bukkant egy kutatócsapat. A halat és más új állatfajokat egy régi kútban találták meg a déli Kerala államban. A vörös színű harcsafaj megnyúlt teste 3,8 centiméteres.

Elkezdődött a balatoni süllőívás

2012. március 30.

Hírek

Elkezdődött a Balatonon a süllő és balin ívási időszaka, a halak védelme érdekében a januártól hatályos új horgászrend szerint ekkor nemcsak a horgászok kényszerülnek partra, hanem a halászok is felfüggesztik a halászatot.