Magyar kutatók klímadinamikai módszerekkel vizsgálnák a kaotikus jelenségeket

2021. december 13.

Hírek

A klímaváltozást a légkör szén-dioxid-tartalmának és ezzel együtt a Föld átlaghőmérsékletének folyamatos növekedése okozza. A klíma tulajdonságai kaotikusak, ezért lehetetlen változását előre megjósolni. Mivel nagy mértékben érzékeny a kiindulási állapotára (lásd pillangóhatás), a klímatudományban hasznos a lehetséges kezdőfeltételek sokaságának vizsgálatából nyert valószínűségi információt felhasználni.

Összefogás egy tisztább Duna-partért

2019. május 09. - 2019. május 09.

Helyszín: Budapest Duna Szabadság és Petőfi híd által határolt partszakasza

Programok

Május 9-én lesz a Hankook és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának közös hulladékgyűjtő akciója  A KÖSZ, Hankook! (Közösségi Összefogás a Szebbért) kezdeményezés május 9-én fővárosunk budai oldalára látogat és a tavaszi nagytakarítás jegyében a Duna Szabadság és Petőfi híd által határolt partszakaszának megszépítését tűzi ki céljául. A hulladékgyűjtő akcióban a BME Hallgatói… Tovább »

A magasházak építését személyes érdekek vezérlik

2018. január 6.

Hírek

Egyetért Lázár Jánossal abban, hogy a Parlamentnél magasabb épületek a mohóság szimbólumai. De azt szeretné, hogy a tervezett épületek sorsa ne hatalmi erőviszonyok alapján, hanem a lakossággal folytatott párbeszéd során dőljön el. Pálfy Sándor építész professzorral, a BME Urbanisztika Tanszék volt vezetőjével a 24.hu beszélgetett a budapesti magasházakról.

Jön az észrevétlen Napfaló

2017. október 18.

Hírek

A Futuroné a jövő – ebben bíznak a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-nél. A villanycserép hármas célja: a lakóházak megszokott védelmi funkciója mellett megfelelni a lakókörnyezetbe való teljesen harmonikus illeszkedésnek és a környezetvédelemnek is.

Leállhat az akadémia kutatóreaktora

2016. március 11.

Hírek

A Világgazdaság mai száma szerint 3,7 milliárdba kerülne a fűtőelemek cseréje az MTA kutatóreaktorában, erre nemigen van pénz. Az eladó, az orosz Tvel 15 év alatt hússzorosára emelte a fűtőelemek árát, ami így már megközelíti a világpiaci szintet.

Itthon az ODOO-ház

2012. november 7.

Hírek

Hazahozták és ismét felépítették a Műegyetem diákjai a nemzetközi versenyen sikeresen szerepelt szolárházukat. A számos innovatív megoldásának köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt.

Nemzetközi versenyen indul az ODOO Project szolárháza

2012. augusztus 09.

Helyszín: Budapest, Kőbányai út 30.

Sajtótájékoztatók

Egy különleges sajtóeseményre szeretnénk invitálni, ahol elsők között ismerkedhet meg a hamarosan nemzetközi megmérettetésen résztvevő szolárházzal, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem csapata a Siemens támogatásával hozott létre. Az ODOO projekt bemutatóján az is kiderül, hogyan képes a ház több energiát termelni, mint amennyit elfogyaszt.

Takarékoskodj a Föld energiájával! Építészeti-épületenergetikai konferencia

2012. április 26.

Helyszín: BME Központi épület Díszterem

Programok

TAKARÉKOSKODJ A FÖLD ENERGIÁJÁVAL! – ENERGIA-ÉS KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉSZET KONFERENCIA A Magyar Energia Hivatal (MEH) 2012 elején indította el a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű, energiatudatosságra ösztönző kampányát. A MEH célja, hogy az energiaellátás biztonsága érdekében informálja a hazai lakosságot, illetve valamennyi, az energiahasználatban érdekelt, arra hatással levő szereplőt, és ösztönözze őket a takarékos megoldások és… Tovább »