A bölény, mint természet-alapú megoldás

2024. május 17.

blog

Mit is kaptunk a rómaiaktól? Az elég híres jelenet a Brian élete című filmből jutott eszembe a napokban amikor egy videót láttam a LinkedIn platformon. Mit is tett értünk a természet és miért is kellene ezzel foglalkoznunk? (persze egy másik bejegyzés keretében érdemes lenne azzal is foglalkozni, hogy vajon miért kellene bármit is tennie a… Tovább »

Miért fontos a bálnaürülék?

2023. december 22.

Hírek

Gondoltad volna, hogy a bálnaürülék rendkívül fontos a tengeri élővilág fenntartásában és az éghajlatváltozás mérséklésében? A bálnaürülék ugyanis segítheti a fitoplankton, a vízi táplálékhálózat alapját képező apró növények növekedését.

Rengeteg szenet nyel a növényzet, csak maradjon is így

2023. november 27.

Hírek

A Másfélfokon cikkében a Chloris Geospatial projekt 2003-2019-as időszakra vonatkozó adatai alapján vizsgálták a szárazföldi  fás szárú növényzet (erdők, bozótosok) mennyiségének és szénelnyelő kapacitásának változását, többek között Magyarországra nézve is. Főbb megállapítások és rövid kivonat:

Az emberiség a vesztébe rohan

2023. március 24.

Hírek

Kínai tudósok nemrég kiszámolták, hogy ha a globális hőmérséklet 1,5-2 Celsius-fokkal emelkedik, akkor annak hatására felére csökken a vizes élőhelyek képessége az üvegházhatást okozó gázok megkötésére.

Van-e elég fenntartható biomassza Magyarországon?

2022. szeptember 17.

Hírek

A biomassza felhasználásának növelése lett az egyik válaszreakció az energiaválságra, holott annak döntő részét biztosító erdeink védelme nem csak természetvédelmi, hanem klímavédelmi szempontból is kulcsfontosságú: a hazai erdők éves szinten az ország kibocsátásának közel egytizedét képesek elnyelni.

A faültetés nem mindig segíti a klímavédelmet – figyeljünk inkább oda az őshonos növényzetre!

2021. december 22.

Hírek

Az erdőtelepítés mára a klíma megóvásának központi kérdésévé vált, azonban az ökológusok figyelmeztetnek: hiába a jó szándék, a nem kellő körültekintéssel végzett beavatkozás több kárral járhat, mint haszonnal. Török Péter, a Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport vezetője szerzőtásaival a restaurációs ökológia vezető folyóiratában hívta fel a figyelmet arra, hogy a meggondolatlan fásítás helyett van,… Tovább »

Intenzíven gondozott erdő, mint lehetséges megoldás a globális felmelegedés ellen

2021. december 9.

Hírek

Mikor kertesházunkba költöztünk 15 éve, két cseresznyefánk volt a telkünkön. Nem gondoztuk őket, a nagyobbik pár éven belül ki is száradt. A kisebbiket sem öntöztük sajnos komplikált elhelyezkedése miatt. Gyakorlatilag semmit nem nőtt az elmúlt 15 évben. 5 éve vettünk egy csemetét, ezt rendszeresen öntöztük, most 8 méteres. És a többi Intenzíven öntözött növényeimnél is… Tovább »