Elektromos áram csirkék segítségével?

2023. október 24.

Hírek

Egy svájci egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy miként lehetne az éves szinten több millió tonnányi elégetett csirketollat környezetbarátabb módon felhasználni. Új kutatásukban egy olyan folyamaton dolgoztak, amellyel nem csupán a tollégetés káros szén-dioxid-kibocsátásától lehetne megszabadulni, hanem akár új energiaforrásként is használhatók lennének a szárnyasok tollai.

GMO-mentes csirke és társai – a kukorica csodája

2018. október 29.

Hírek

Ez most afféle mini publicisztika lesz, vagyis véleményírás, ahol a saját tapasztalataimra hagyatkozom, illetve kutyám Aki (akita inu) választásaira. Lehetséges, hogy ez utóbbi kiveri itt-ott a biztosítékot, és valamiféle neo-zookultusz feltámadását sejtik majd mögötte, de szó sincs erről. Darvas Béla véleménycikke.

Európai fogyasztó reszkess! Jön a fertőzött brazil csirke

2017. október 17.

Hírek

Rendkívül hátrányosan érintheti az uniós baromfipiacot, hogy az Európai Unió kedvezményes/vámmentes importkontingenst akar nyújtani a Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (MERCOSUR) számára ágazati szakértők szerint. A könnyítések nem csak piaci, hanem komoly közegészségügyi kockázattal is járhatnak, és ezt az idei brazil húsbotrány is előrevetítheti.

Vajon hogy eshetett le ennyi csirkecsont egy teherautóról?

2016. március 10.

Hírek

A hulladékvadászoknak küldték Szigetszentmiklósról a képet: a Tököli út két szélét csirkecsontok és tömérdek szemét borítja. Ez az első bejelentés a településről. A mennyiség nem igazán háztartási, egy menhely lehet, hogy örült volna neki – vagy minden fogyasztásra alkalmatlan. Ez már bűncselekmény, vagy “csak” szabálysértés?

Kampány a csirkehús cimkézéséért

2014. augusztus 20.

Hírek

Tamsin French, egy brit brojlercsirke tenyésztő lánya a „Rosa“ nevű csirkejelmezben 39 napon át járja az Európai Uniót augusztus 1-től. A 39Days4Rosa turné 21 EU-tagállamot karol át és Brüsszelben, az Európai Parlamentnél végződik szeptember 8-án.

Így darálják le élve a csirkéket

2014. augusztus 4.

Hírek

Ha valakinek szüksége van 200 millió hím csirkére, örömmel odaadjuk – csakhogy ezek az állatok senkinek sem kellenek. Sokkoló videót tettek közzé csirkék élvedarálásáról.

Pulykává vált csirke

2014. május 26.

Hírek

8 pulykatermék azonnali visszahívására kötelezett egy hazai élelmiszer-előállítót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, miután a hatóság vizsgálata szerint a termékek – megnevezésükkel ellentétben – egyáltalán nem, vagy csupán elenyésző mértékben tartalmaznak pulykahúst.

Veszélyes antibiotikumos húsgyártás

2013. június 13.

Hírek

Rohamosan megnőtt a haszonállatoknak adott antibiotikum mennyisége az elmúlt tíz évben Európában, így erősödik az a félelem is, hogy az állatok húsával elfogyasztott hatóanyag miatt súlyos betegségeknél semmit sem ér majd a kórházban adagolt antibiotikum, a kórokozók ugyanis rezisztenssé válhatnak a hatóanyagokkal szemben.

Újabb csirkebotrány Kínában

2013. január 17.

Hírek

Beteg csirkék húsa került a Kentucky Fried Chicken (KFC) és a McDonald’s gyorséttermi hálózatokba Közép-Kína egyik meghatározó piaci szereplőjétől, a Honan tartományi Doyoo csoporttól. A csirkéket zárt ketrecekben nevelik, napi 24 órás megvilágítással, állandó 36 fokos melegben, hogy a lehető leggyorsabb növekedést érjék el. Ennek következtében sok állat betegszik meg vagy pusztul el idő előtt.