Dubaji csokit teszteltek Németországban: a külföldi termékek 96 %-a, de a német gyártású csokoládék 38 %-a is megbukott az ellenőrzéseken. A vizsgálatokon penészgombákat, jelöletlen allergéneket, színezékeket és veszélyes baktériumokat találtak, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak a fogyasztóknak.
csokoládé
A szaloncukor kémiája
Miért kell lehűteni és sokáig kevergetni a cukorszirupot, amikor otthon készítjük el a szaloncukrot? Mi történik a színezőanyagokkal és az ízesítéssel főzés közben? Miért fontos a csokoládéborítás? A Laboratorium.hu karácsonyi cikkében ezekre a kérdésekre ad tudományos választ. Figyelem! A szaloncukrok szeretnek titokban a csomagolásból eltűnni netezés közben is!
Csokit ennél? Vegyél csomagolást!
A Rocher-Raffaello golyóknak csak 58 százaléka ehető, mert majdnem a felét a csomagolás teszi ki. A Which? brit fogyasztóvédelmi szervezet felmérte, hogy a szigetországban kapható legnépszerűbb, karácsonyi ajándéknak is gyakran vásárolt édességek csomagolása mennyire környezetbarát.
Mekkora lábon él a húsvéti csokinyúl?
A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.
Karácsonykor is zárjuk el a kutyáktól a csokoládét
A kutyák ugyan szeretik a csoki ízét, de kis mennyiségben is megbetegítheti őket – figyelmeztettek a szakemberek egy új tanulmányban. Karácsonykor négyszer gyakoribb a családban élő kutyáknál a csokoládémérgezés, mint az év más időszakaiban.
COP23 – Beszéd helyett ültess!
Jól ismert tény, hogy a fák növekedésük közben szén-dioxidot kötnek meg, átlagosan 10 kg-ot évente. A 9 éves Felixnek akadt egy ötlete: amíg a felnőttek beszélnek és beszélnek a klímatárgyalásokon, ő inkább azonnali faültetésbe kezd, hogy megtisztítsa a légkört a felesleges szén-dioxidtól. Kezdeményezése mára világméretű mozgalommá nőtte ki magát, több mint 63 000 gyerektársát mozgósítva…
Te is piszkos kakaót eszel?
A világ kakaótermésének közel háromnegyedét adó Nyugat-Afrikában eltűnnek az őserdők, az ültetvényeken virágzik a gyerekmunka. De a csoki iránti kereslet nő.
A csokinyúlon túl. Mit rejt a csomagolás?
Tavaly több mint 700 tonna húsvéti csokoládéfigurát vásároltunk. Húsvét előtt a Magyar Természetvédők Szövetsége megvizsgálta a nagyobb áruházláncok polcait, hogy milyen csokinyuszik várják majd a locsolókat idén. Sajnos a vásárolt 14 csokinyúl közül mindössze 4 rendelkezett olyan tanúsítvánnyal, amely igazolja, hogy a termék előállítása során valamilyen ökológiai vagy szociális szempontot figyelembe vettek.
Kinek a legédesebb a csokoládé?
Az általunk elfogyasztott ételek és italok előállítása és értékesítése világszerte milliárdos hasznot hoz. Az élelem termelője vagy gyártója teljesen elszakadt mára a fogyasztótól. A piacot a nagyobb mennyiségben termelő vállalatok és az üzletláncok tartják ellenőrzésük alatt, és ők kapják a bevételek legnagyobb részét. Nincs ez másként a csokoládé esetében sem.
Luxuscikk lehet a csokoládé
Emelkedik a csokoládé ára, sőt újra luxuscikké válhat a klímaváltozás következtében – állapították meg a ghánai kakaóültetvények jövőjét is elemző tanulmány szerzői.