Növények Napja a Debreceni Egyetemen

2024. május 16.

Hírek

Egy 1849-ből származó bazsarózsa, egy 1867-es pipacs, alternatív levélfehérjével dúsított kenyér, ostya és gumicukor – a növényvilág sokszínűségét mutatja be a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara a nemzetközi Növények Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatán.

Hogyan mentsünk bolygót? A természetvédelem története

2024. február 10.

Hírek

Mi a különbség a természet- és a környezetvédelem között? Hogyan viszonyult hozzá az emberiség a különböző korokban? Van-e egyáltalán jövője a természetvédelemnek? Ilyen és hasonló kérdéseket vesz sorra Erdős László Hogyan mentsünk bolygót? című könyve, ami áttekinti ugyan e témát, de bizonyos válaszokkal adós marad.

Letiltották a Debreceni Egyetem volt rektora előadását az akkugyárakról

2023. április 6.

Hírek

A Debreceni Egyetemen nincs helye „aktuálpolitikai kérdések megvitatásának” – indoklással letiltotta a Debreceni Egyetem a volt rektor előadását az akkumulátorgyártásról. Akkor nem volt gond az “aktuálpolitika” megjelenése, amikor egy fideszes miniszter okította a debreceni egyetemistákat a háborúról.

Sejtkutató növénybiológusok az aszálytűrésért

2022. augusztus 27.

Hírek

Az aszálynak és a szélsőséges időjárásnak ellenálló növények nemesítését is segíthetik a Debreceni Egyetem Növényi Sejt- és Fejlődésbiológia Kutatócsoportjának vizsgálatai. A legújabb kutatási eredményeket is bemutatja az a tankönyv, amely Máthé Csaba, a kutatócsoport vezetőjének szerkesztésében jelent meg. A csoport PhD-hallgatója, Freytag Csongor pedig jelentős szakmai díjat nyert a vizsgálati eredményeit bemutató cikkéért.

Közösen kutatják az elsivatagosodást

2021. augusztus 31.

Hírek

A Föld hat kontinensének 174 száraz területén végzett élőhelyrekonstrukciós kísérleteket vizsgálta az a nemzetközi kutatás, amelyben a Debreceni Egyetem ökológusa is közreműködött. Eredményeiket a neves Nature Ecology & Evolution szaklapban publikálták.

Mértékadó különszám a sztyeppről

2020. november 2.

Hírek

A sztyepp az egyik legnagyobb kiterjedésű gyepes élőhely a Földön, ugyanakkor számos tényező veszélyezteti. A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének professzora és munkatársai a Flora című tudományos lap ezen témájú különszámát szerkesztették a közelmúltban.

A gyepek helyreállításának titka

2019. november 7.

Hírek

A Debreceni Egyetem és a MTA közös Lendület-kutatócsoportjának munkatársai a Kiskunsági Nemzeti Parkban zajlott gyeprekonstrukció vizsgálatával igazolták a megtelepedési feltételek fontosságát. Az eredményeket a restaurációs ökológia meghatározó lapjában publikálták.

90 éves a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszéke

2019. november 15. - 2019. november 15.

Helyszín: Debrecen, Thomas Mann u. 49.

Programok

A Debreceni Egyetem (korábban Tisza István Tudományegyetem, Kossuth Lajos Tudományegyetem) Növénytani Tanszéke idén 90 éves. Ebből az alkalomból a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottságának Botanikai Munkabizottsága és a Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszéke előadóülést szervez Botanikai kutatások Debrecenben: növények a környezet és a társadalom szolgálatában – 90 éves a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszéke címmel.