VI. Túzokfesztivál

2023. május 06. - 2023. május 06.

Helyszín: Dévaványa

Programok

Különleges programok várják a Dévaványára látogatókat május 6-án, a VI. Túzokfesztivál természetvédelmi nyílt napon.

Egyre gyakoribb vendég a Dél-Alföldön a nagytestű uhu

2023. február 10.

Hírek

A napokban ismét felbukkant egy uhu a Körös-Maros Nemzeti Parkban, Dévaványa északi határrészén. Az egyre gyakoribbá váló megfigyelések arra engednek következtetni, hogy ez a nagytestű bagoly hamarosan költőfajként is megjelenik a Dél-Alföldön.

Téli bagolyinvázió a dél-alföldi településeken

2022. december 24.

Hírek

A hideg évszak beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő és az északi tájakról érkező, nálunk telelő erdei fülesbaglyok is lassan beköltöznek a lakott településekre.

Ismét felbukkant egy uhu Dévaványán

2022. április 13.

Hírek

Egyre gyakrabban bukkannak fel uhuk a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén. Legutóbb vadászok találtak rá egy csapdába esett példányra, amely szerencsére sértetlen maradt.

Már tojásokon ülnek a rétisasok

2022. március 11.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén költésbe kezdtek a rétisasok. A tojók már lerakták tojásaikat, a fészkeken ülnek.

25 éves a Körös-Maros Nemzeti Park

2022. január 16.

Hírek

Pontosan huszonöt esztendővel ezelőtt, 1997. január 16-án alakult meg – hazánk hetedik nemzeti parkjaként -, a Körös-Maros Nemzeti Park. Több részterületből álló, 52 125 hektár kiterjedésű nemzeti parkunk magába sűríti mindazt, amit az Alföld táji és természeti értékei jelentenek.

Tartós eredményeket hozott a túzokvédelem fél évszázada

2021. december 30.

Hírek

Az átfogó védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült stabilizálni a túzokállományt Magyarországon, a legutóbbi felmérésen a fokozottan védett faj mintegy 1600 egyedét regisztrálták a szakemberek. A túzok a világ legnagyobb tömegű röpképes madárfaja, mely 50 éve, 1971-ben kapta meg a legmagasabb szintű védelmet.

Átadták a Körös-Maros Nemzeti Park Kőmagtári Tábla Állattartótelepét

2021. november 9.

Hírek

Hazánk genetikai sokféleségének megőrzése közös feladatunk, éppen ezért nagy felelősség és feladat hárul hazánk nemzeti parkjaira – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla Állattartótelepének tegnapi átadásán Dévaványán.