Pörög a napenergia-termelés, de ez még mindig csak jelképes

2018. szeptember 30.

Hírek

Idén 400 MW új naperőmű kapacitás is települhet Magyarországon. Az eddig összesen épített naperőművek együttesen sem érik el ezt a szintet, vagyis egyetlen év alatt több mint megduplázódhat a hazai kapacitás. A rekordra ugyanabban az évben kerülhet sor, amikor beszüntették az új kérelmek befogadását a megújuló energia támogatási rendszerben. A támogatási rendszer új koncepciója heteken… Tovább »

Dömpingáron tarol a kínai napelem

2018. szeptember 11.

Hírek

Teljes kudarccal végződött az Európai Unió próbálkozása, hogy megóvja napelemgyártó szektorát a kínai konkurenciától, amely dömpingáron szállított.

Jöhet a kínai napelem dömping

2018. augusztus 30.

Hírek

Az Európai Unió szeptember 3-án várhatóan megszünteti a kínai napelemek és panelek behozatali korlátozását, elutasítva az uniós gyártók kérelmeit, akik nehezményezik, hogy a bizottsági döntés megnyitja az EU kapuit a dömpingtermékek előtt – értesült a MANAP Iparági Egyesület.

A flipflop papucs ingyen utazik

2015. július 20.

Hírek

Idén júniusban, a kereslet-kínálat állítólag tévedhetetlen törvénye megint egy nagyon furcsa jelenséget produkált, ez alkalommal az egyébként nem túl szexi tengeri szállítmányozás területén: az Ázsia-Európa útvonalon az ár negatívvá vált.

Ecuadori nyomor – uniós gyomor

2015. február 4.

Hírek

Már Magyarországon is minden tizedik kiló elfogyasztott gyümölcs banán. Ha megfizetnénk a termelése valódi árát, háromszorosába kerülne, így viszont létminimum alatt élnek a termelői.

Négyszerezi napenergia piacát Kína

2013. július 16.

Hírek

Kína 2015-ig 35 gigawattra, a jelenlegi négyszeresére növeli napenergiaáram-termelési kapacitását, hogy felvevőpiacot biztosítson a belföldi napelemiparnak. Az USA tavaly vetett ki dömpingvámot a kínai napelemimportra, a világkereslet felét adó Európa pedig a jövő hónapban emeli büntető szintre az importvám mértékét.

Kína engedne a napelemvitában

2013. július 5.

Hírek

Kína felajánlotta, hogy mennyiségi korlátot és minimális árat szab meg az Európai Unióba irányuló napelem-kivitelre, hogy kompromisszumot találjanak a kínai napelem-export ügyében kirobbant kereskedelmi vitában.

Drágulás jön: EU szankciók a kínai napelemekre

2013. március 9.

Hírek

Az Európai Bizottság 2013 március 5-ével elrendelte azon napelem modulok és az azok előállításához szükséges cellák és wafer-ek (szilícium ostya) importregisztrációját, melyek többségében, vagy egészben kínai gyártásból kerülnek az EU-ba. Az intézkedés várhatóan az EU-ba érkező kínai napelem import azonnali drasztikus visszaesését eredményezi.