Elhunyt Czakó Gábor, a Duna Charta elnökhelyettese

2024. február 22.

Hírek

A nekrológok a József Attila-díjjal, Kossuth-díjjal, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett író irodalmi munkásságát méltatják, kevésbé ismert a Duna mozgalomban kifejtett tevékenysége.

A Duna mozgalomtól a Selyemgombolyítóig. In memoriam Vásárhelyi Judit

2023. október 31.

Hírek

Szomorúan tudatjuk, hogy Vásárhelyi Judit, a Duna Kör egyik alapító tagja, a Duna Charta vezetőségének tagja, a Független Ökológiai Központ volt vezetője, a hazai környezeti nevelés jeles képviselője, az 1985-ös Alternatív Nobel-díj egyik megnevezettje, a Környezetünkért Díj és a Karátson Gábor Díj kitüntetettje súlyos betegség következtében eltávozott.

Ébert Ágoston kapta a Karátson Gábor 2022. évi díjat

2023. május 21.

Hírek

2023. május 16-án a Fellini Kultúrbisztróban a Duna Charta vezetősége átadta a 2022. évi Karátson Gábor-díjat, amelyet a Római-part védelme érdekében kifejtett hosszú és elkötelezett munkásságáért ítélték oda Ébert Ágostonnak.

Karátson Dávid a vulkánok szerelmese

2018. december 15.

Hírek

A Föld geomorfológiai titkainak feltárására vállalkoztam, ami fontos, hiszen ilyen szempontból is illik ismerni tágabb környezetünket, ahol élünk. Minél mélyebben ismerjük, annál jobban kötődünk hozzá – nyilatkozta az Innotékának Karátson Dávid vulkanológus, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének vezetője. Az Innotéka interjúját teljes egészében közöljük.

Jönnek a szigetközi mini-vízlépcsők?

2018. május 21.

Hírek

A Szigetköz rehabilitációja érdekében tárgyaló magyar delegáció 4 db, hajózsilippel, ráadásul erőművi egységgel is ellátott gátrendszer építésének tervét juttatta el a szlovák illetékeseknek – tudta meg a PestiSrácok.hu. Amennyiben a szigetközi mini-vízlépcső terve megvalósul, a szakértők szerint az a Duna teljes leszabályozásának főpróbája lehet, amely után várhatóan a nagymarosi, adonyi és fajszi gát megépítésével fognak… Tovább »

A Duna mozgalom jelen időben – Karátson Gábor és a Duna Charta

2018. május 16.

Helyszín: 1052 Budapest Deák tér 3

Sajtótájékoztatók

A Karátson Gábor Lakásgyűjtemény és a Duna Charta szeretettel meghívja Önt 2018. május 16-án, 17.30-kor Bárdos Deák Péter: „A Duna mozgalom jelen időben – Karátson Gábor és a Duna Charta” című előadására.

A Római-parton nem mobilgátra, hanem alternatív árvízvédelemre van szükség

2017. szeptember 26.

Hírek

A Duna Charta vezetősége nyílt levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez és a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti tagjaihoz, nyomatékkal kérve, hogy a Római-partra tervezett mobilgát engedélyeztetési folyamatát függesszék fel, és ne állják útját, hogy Budapest lakossága népszavazáson nyilváníthassa ki véleményét.

A mobilgát réme – séta a rómain

2017. január 11.

Hírek

Ami most látható a Dunán, az nem egyszerű jégzajlás, az a mobilgát réme, hisz egy jeges ár esetén a mobilgát a feltorlódó jég nyomása alatt összeroppanna.