Konyhai klímaharc: élelmiszerhulladékot a szelektívbe!

2021. december 11.

Hírek

Az élelmiszer-pazarlás problémája Kalifornia legújabb klímakihívása. Az Egyesült Államokban az élelmiszerek 40 %-a kukákban végzi. Örülhetnek a környezetvédők, hiszen januártól külön kell gyűjteni az élelmiszerhulladékot.

Az élelmiszerek 17 %-a a kukában landol

2021. március 5.

Hírek

A világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) friss jelentése szerint. Közben csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.

Tudatos fogyasztással az élelmiszerpazarlás ellen

2020. szeptember 29.

Hírek

Szeptember 29-ét az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napjává nyilvánította idén az ENSZ. Ehhez időzítve mutatta be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérését, mely szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak.

Ne feledjük, gyomrunk a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére! Tippek a maradékmentes karácsonyhoz

2019. december 24.

Hírek

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszer feleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül „vészelhetjük át” a… Tovább »

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

2019. október 15.

Hírek

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz, valamint a környezeti fenntarthatósághoz is hozzájárulunk.

A megmenthető élelmiszer #reducefoodwaste

2019. szeptember 11. - 2019. szeptember 11.

Helyszín: Budapest, Hotel Benczúr

Programok

A STREFOWA (Strategies to Reduce and Manage Food Waste – Stratégiák az élelmiszerhulladék csökkentésére és kezelésére Közép-Európában) nemzetközi program a legjobb megoldásokat keresi az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és visszaszorítására, valamint a hulladék kezelésének legjobb módjaira. A kezdeményezés három éve indult útjára az Európai Unió támogatásával. A STREFOWA projekt fő célja az élelmiszer- és élelmiszerhulladék-menedzsment fejlesztése… Tovább »

Megfelezné az élelmiszerpazarlást a német kormány

2019. február 22.

Hírek

Az élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el február 20-i ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni. Az élelmiszer-pazarlás elleni nemzeti stratégia szerint a politika, a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.

Az élelmiszerpazarlás elleni legfrissebb rangsor

2018. december 1.

Hírek

Az FSI index, a világ GDP-jének 90 százalékát megtermelő és a Föld lakosságának 4/5-ét kitevő 67 országot listázza az alapján, mennyire fenntartható az élelmiszer-kezelésük.