Romániában is magasabb a várható élettartam, mint Magyarországon

2023. március 17.

Hírek

Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, 80,4-ról 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala.

16 évet élhetett Európa legöregebbjének tartott süne

2023. február 25.

Hírek

Civil kutatók bevonásával készült vizsgálatban a vadon élő, de elpusztultan talált sünöket gyűjtöttek össze Dániában, s megnézték állapotukat, korukat angol és dán kutatók. Korukra állkapocscsontjaik növekedésének nyomaiból következtettek.

Meddig él egy fekete gólya?

2022. június 9.

Hírek

Gyakran teszik fel a kérdést, hogy hány évig él egy madár. Nem egyszerű a válasz, mert ez nagyon sok mindentől függ. Elsősorban a környezet kiszámíthatóságától és a szerencsétől. Ha évről évre optimális minden a fészkelő, vonuló és telelőterületen, és elkerülik a ragadozók vagy élősködők, betegségek, akkor van esély arra, hogy szép kort érjen meg egy… Tovább »

Nagy-Britanniában csökken a várható élettartam

2020. július 10.

Hírek

A tíz éven át mért adatokból készült ún. Marmot-felülvizsgálat (amely az egészségügyi egyenlőtlenségek társadalmi-gazdasági összefüggéseit vizsgálta) felhívta a figyelmet arra, hogy a 2008-as pénzügyi összeomlást követően bevezetett állami megszorítások a gazdagok és a szegények várható élettartama közötti szakadék mélyüléséhez vezettek.

A vadon emlőseinek nőstényei szívósabbak

2020. március 27.

Hírek

Egy új tanulmány szerint a vadon élő emlősfajok nőstény egyedei hosszabb életűek, mint a hímek: átlagosan 18,6 százalékkal élnek tovább ugyanazon faj nőstényei. Ez az eredmény jóval nagyobb eltérést mutat, mint amit korábbi tanulmányok találtak az embereknél, ahol a nők átlagosan 8 százalékkal élnek tovább a férfiaknál.

A hosszú élet határa – Gyermekeink életesélyei

2018. július 21.

Hírek

A társadalom és az orvostudomány fejlődése alapján a II. világháború utáni harmincéves, reményekkel teljes fellendülés időszakasza egyre hosszabb életet ígért. A várható életkor kitolódásából fakadó nyereség számos politikai vonatkozással bír, köztük említendő a nyugdíjba vonulás későbbi ideje. Mindazonáltal a tendencia nem megfordíthatatlan…

43 évesen pusztult el a pókmatuzsálem

2018. április 29.

Hírek

A világ legöregebb pókja 43 évesen pusztult el egy hosszú távú tanulmány ideje alatt Ausztráliában. A kutatás segíthet abban is, hogy milyen hatással lehet a fajra a jövőben a klímaváltozás vagy az erdőirtás.

Tovább vénül a hazai autóállomány

2017. március 4.

Hírek

Hiába adtak el tavaly majdnem több mint 96 ezer új autót itthon, ez még mindig nem tudta megtörni a magyar autópark elöregedését.

Tudta? 400 évig élhet a grönlandi cápa

2016. augusztus 11.

Hírek

A grönlandi cápa a leghosszabb életű gerinces a világon, legalább 400 évig él – állapította meg új mérési módszerekkel egy nemzetközi kutatócsoport.

Wisdom 65 évesen újra fiókát nevel

2016. február 11.

Hírek

A legidősebb ismert vadon élő madár, a “Wisdom” (“Bölcsesség”) névre keresztelt Laysan-albatrosz, újra anya lett. A legalább 65 éves madár a Midway-szigeteken létrehozott rezervátum területén fészkel, mely része a Papahānaumokuākea Tengeri Rezervátumnak.