Budapesten fának lenni ma elég nagy szívás

2020. február 16.

Hírek

Talán hihetünk benne, hogy a fa-ültetés és az öreg fák megbecsülése igazán favorit téma, sőt elvárás lesz a jövőben, most számos kezdeményezést és döntéshozói ígéretet látunk, hallunk magunk körül. S bár ez a tendencia nagyon is összefügg a környezetvédők és klíma-aktivisták jogos vészharang kongatásával, vannak, akik nem ma kezdték el ápolni kapcsolataikat a fákkal.

10 dolog, amiért imádjuk az erdőket

2019. március 21.

Hírek

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében.

Erdők és fák: egy fenntartható jövő őrzői

2018. július 23.

Hírek

Hunyja le a szemét és képzeljen el egy fát: egy édes illatú fenyőt, egy hatalmas tölgyet, vagy egy part menti szomorúfüzet. Bevillanhat egy gyermekkori fára mászás emléke, egy hintázás a szabadban, vagy a gyümölcsfák illata a kertben. Majd képzelje el ezt a fát egy hatalmas erdő részeként, ahogy a többi fával együtt beborítják az egész… Tovább »

A fák titkos illat-nyelvvel is kommunikálnak egymással

2017. május 28.

Hírek

A legtöbb ember a fákat – az állatokkal ellentétben – hajlamos tárgyként kezelni, nem élőlényként. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a fák rendkívül lassúak, növekedésük nem látványos, beszélni nem tudnak, igényeiket nem tudják kommunikálni felénk. Vagy mégis?

A fák titkos élete

Kiadványok

Egy rejtett világ felfedezése. Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. „Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket.” Mit éreznek, hogyan kommunikálnak?

Csak egy néma FA

2015. június 23.

Hírek

Egy fűzfa életéért küzd egy gazdagréti lakos.

Végveszélyben a pamut-tavi fák

2015. március 25.

Hírek

A veresegyházi Pamut-tó kezelője, a Pamutipari Horgász Egyesület 2015. március 12-én engedélyt kapott Veresegyház Önkormányzatától 28 db., 20-50 cm törzsátmérőjű nyárfa kivágására a Pamut-tó nyugati partján. Március 22-én beindultak a fűrészek. A Tavirózsa Egyesület szakvéleménye a megkezdett és folytatásra tervezett fakivágások kapcsán.

Miért színes az őszi erdő?

2014. október 14.

Hírek

A természetszerető embereket ősszel mindig elkápráztatják a lombhullató erdők fantasztikus színei. A tankönyvek szerint ezek a színek a levelek öregedésének melléktermékei, a természet véletlenszerű biokémiai játékai. Sok kutató azonban nem elégszik meg ezzel a magyarázattal, és úgy véli, van valamilyen evolúciós magyarázata e színorgia kialakulásának.

Műholddal az erdőírtások nyomában

2014. március 2.

Hírek

A Google: több mint 40 egyéb szervezettel társulva útjára indított egy erdőírtás-monitoringozó eszközt, amelyet Global Forest Watch néven. A szolgáltatás révén az egyszerű érdeklődő is közel valós időben figyelemmel kísérheti, hogy világszerte milyen ütemben pusztulnak az erdőségek. A kezdeményezés szépsége, hogy az adatok szabadon hozzáférhetőek, úgyhogy akár a kormányok, nemzetközi és nemzeti szervezetek is felhasználhatják… Tovább »

Az orosz faépítészet pusztuló emlékei

2013. december 11. - 2014. február 28.

Helyszín: Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.

Programok

Eltűnő remekművek. A budapesti Néprajzi Múzeum után a soproni Ligneum NymE Látogatóközpontba érkezett egy elfeledett orosz nemzeti kincseket felvonultató különlegesség. Oroszország északnyugati részén, Kizsiben, az Onyega és Lagoda tó vidékén a fa bősége miatt többségében fából építették a lakóházakat, templomokat, kápolnákat, harangtornyokat, erődítményeket. Egy részük elpusztult, de a faépítészeti restaurálással és helyreállítással foglalkozó szakemberek áldozatos,… Tovább »