Július 14-e a csimpánzoké!

2024. július 13.

Hírek

Már 7. éve ünnepeljük a Csimpánzok Világnapját. 1960-ban ezen a napon kezdte meg kutatásait Dr. Jane Goodall Afrikában, a Tanganyika-tó partján a mai Gombe Nemzeti Parkban, hogy tanulmányozza ezeket a titokzatos és csodálatos főemlősöket. Ez az a nap, ami oda vezetett, hogy újra kellett definiálni az ember fogalmát.

Kilencvenéves Jane Goodall

2024. április 3.

Hírek

2024. április 3-án ünnepli kilencvenedik születésnapját Jane Goodall brit állatvédő, etológus és csimpánzkutató, a főemlőskutatás forradalmasítója.

Piszkálódó főemlősök

2024. március 3.

Hírek

Az emberek egymás agyára tudnak menni, ha kötekednek vagy incselkednek egymással, esetleg piszkálják a másikat. A vicces marháskodástól az idegesítő agresszivitásig terjedő viselkedési forma ősidőktől velünk van, olyannyira, hogy 13 millió éves szokás, ami összeköti az ősembert a legközelebbi rokonaival, a főemlősökkel.

Főemlős védelmi stratégia – védelem a magasban

2023. november 21.

Hírek

Már az ókorban is igyekeztek sziklára építeni a várakat, hogy nehéz legyen bevenni őket, és Dobó István dolgát is segítette a többszörös túlerőben lévő törökökkel szemben, hogy az utóbbiaknak fölfelé kellett támadniuk. Így vannak ezzel a csimpánzok is.

Július 14. a Csimpánzok Világnapja

2023. július 14.

Hírek

2018 óta július 14. a Csimpánzok Világnapja. Ez az a nap, amikor Dr. Jane Goodall 1960-ban először lépett a Tanganyika-tó partjára a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban, hogy tanulmányozza ezeket a titokzatos és csodálatos lényeket, örökre megváltoztatva kapcsolatunkat az állatvilággal és a természettel.

Július 14-én ünnepeljük a Csimpánzok világnapját

2022. július 12.

Hírek

2018 óta július 14. a Csimpánzok Világnapja. Ez az a nap amikor Dr. Jane Goodall Tanzániában 1960-ban megkezdte a vadon élő csimpánzok kutatását. Ez az a nap, ami oda vezetett, hogy újra kellett definiálni az ember fogalmát. Egészen eddig a tudósok azt hitték, hogy csak az ember képes eszközöket készíteni, eszközöket használni.

A főemlősöket sem kíméli Putyin háborúja

2022. március 20.

Hírek

Egy sajnálatos hírt közölt a Jane Goodall Intézet. Március 17-én, az orosz diktátor ukrajnai háborújának egyik helyszíne a harkovi Feldman Állatkert lett, ahol megsemmisítő csapást mértek az emberszabásúak téli kifutójára.

Nem kapnak alapjogokat a főemlősök Bázelban

2022. február 16.

Hírek

Több népszavazást is tartottak vasárnap Bázel kantonban. Arról is szavaztak, hogy a baseli alkotmányban biztosítsák-e a főemlősök élethez és testi épséghez való jogát. A szavazáson 75 % nemmel szavazott, így az állami intézményeket kötelező törvény nem valósulhatott meg.

Még mindig a teljes pusztulás szélén az ezüsthátúak

2019. december 19.

Hírek

Már 1063 példány él a világon, így a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján átsorolták a súlyosan veszélyeztetett kategóriából a veszélyeztetettbe. Ettől még bizonytalan a hegyi gorillák jövője, mely faj kifejlett hím egyedeit hívják ezüsthátúaknak.