A dollármilliárdosok a legnagyobb klímagyilkosok

2022. november 8.

Hírek

A luxus életforma is nagy üvegházhatással jár, de igazában a dollármilliárdosok beruházásai azok, amelyek milliószorosra növelik a különbséget az átlagemberekkel – derül ki az Oxfam kutatóközpont friss környezetvédelmi jelentéséből.

A gazdagok gyilkolják igazán a bolygót, nem a szegények

2022. november 3.

Hírek

Elképesztően nagy szakadék tátong a gazdagok és a szegények között nem csak anyagiakban, de a károsanyag-kibocsátásban is. Egy friss felmérés szerint a világ leggazdagabb 1 %-a mindössze egyetlen év alatt bocsát ki annyi szén-dioxidot, mint amennyit a legszegényebb 10 % két évtized alatt.

Gazdagabb környéken az élővilág is gazdagabb

2020. június 15.

Hírek

Nagyobb a biológiai sokféleség a nagyvárosok jómódúbb negyedeiben, mint a szegényebb részeken – derült ki egy új, magyar tudósok közreműködésével készült tanulmányból.

Főleg a gazdagok a felelősek a klímaváltozásért

2020. március 17.

Hírek

A leggazdagabb egytized 187-szer több üzemanyagot fogyaszt, mint a legszegényebb egytized A gazdagok a felelősek elsősorban a globális éghajlati krízisért – állapították meg a Leedsi Egyetem kutatói, akik 86 országra terjesztették ki vizsgálatukat.

A szegények rosszabb levegőt is szívnak

2019. február 12.

Hírek

Európa társadalmi, gazdasági szempontból legrosszabb helyzetben lévő területeinek lakosságát sújtja leginkább a légszennyezettség és az egyéb környezeti szennyezés – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentésében.

Drámai módon nő a világ egyenlőtlensége

2018. január 23.

Hírek

Az idei davosi Világgazdasági Fórumra is sokkoló adatokkal készült a Oxfam brit segélyszervezet. A világon tavaly megtermelt vagyon 82 %-a a Föld lakosságának leggazdagabb 1 %-ához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el az Oxfam tegnap publikált jelentése szerint.

Egyre hatalmasabb a világ vagyoni egyenlőtlensége

2017. november 18.

Hírek

A Föld felnőtt lakosságának 0,7 százaléka birtokolja a világ megtakarításainak 45,9 százalékát. Ez azt jelenti, hogy 36 millió ember kezében elképesztő méretű összeg, 128,7 billió dollár összpontosul, amint ez a lenti piramison is látható.

8 multimilliárdos kezében a fél világ vagyona

2017. január 17.

Hírek

Érdekes és figyelemfelhívó tanulmányt közölt az Oxfam a Davosban tartott World Economic Forumon: a világ nyolc leggazdagabb emberének akkora vagyona van, mint az össznépesség felének, az alapítvány szerint a jövedelmi különbségek sosem látott szintekre nőttek. Ezért is felejthető a fenntarthatóság.

Civilizációnk hanyatlásának egyik rugója

2015. november 30.

Hírek

Az emberi faj környezetpusztításának egyik oka. Homo sapiens, vagy mohó sapiens? A pénz uralma és a nyomor. Egyetlen látványos ábrán, hogy a gazdagok mennyire gazdagok.