A vadon emlőseinek nőstényei szívósabbak

2020. március 27.

Hírek

Egy új tanulmány szerint a vadon élő emlősfajok nőstény egyedei hosszabb életűek, mint a hímek: átlagosan 18,6 százalékkal élnek tovább ugyanazon faj nőstényei. Ez az eredmény jóval nagyobb eltérést mutat, mint amit korábbi tanulmányok találtak az embereknél, ahol a nők átlagosan 8 százalékkal élnek tovább a férfiaknál.

Eltűnik a kávé génbankja

2019. január 18.

Hírek

A 2017-es adatok szerint a termelő országoknak 13,8 milliárd dolláros exportbevételt hozó arabica kávé (Coffea arabica) őshazája Etiópia és Dél-Szudán területén található. A több száz éve folyamatosan nemesített kávéfajta vad formái még a legoptimistább becslések szerint is a kihalás szélére sodródhatnak a következő évtizedekben.

Feltérképezték a koalák teljes génállományát

2018. július 3.

Hírek

Először sikerült feltérképezni a koalák teljes génállományát ausztrál tudósoknak, akik azt remélik, eredményeik abban is segítenek, hogy megfékezzék a fajt tizedelő, nemi úton terjedő kórt.

Erdészeti génmegőrzési programot indított a Gyulaj Zrt.

2018. június 11.

Hírek

Erdészeti génmegőrzési programot indított a tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadgazdálkodási Zrt., amelynek keretében az olasz molyhos tölgy és a kocsánytalan tölgy számára különítettek el magtermelő területeket.

Felfedték a rózsák genetikai titkait

2018. május 4.

Hírek

Megfejtették a rózsák teljes genetikai kódját, és egyebek mellett kiderült, hogy az illatos virág közelebbi rokonságban áll az eperrel, mint gondolnánk – számolt be a tudományos eredményről a BBC News.

Halálra ítélt szumátrai orrszarvú

2017. december 16.

Hírek

Megfejtették az egyik legritkább emlős genomját. A szumátrai orrszarvú genetikai lenyomata szerint a faj populációja már nagyon hosszú ideje hanyatlik.

Nem csak hőség, nyári szmog is van!

2014. július 7.

Hírek

Az elmúlt napok nyári időjárása miatt egyre több településen határérték felett alakul a talajközeli ózon koncentrációja. Budapest mellett Pécs, Győr, és több más város levegője is egészségtelen. Gének döntik el, ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra

Vegyszerek helyett GM légyszörnyek

2013. szeptember 5.

Hírek

Az olívabogyó-fúrólégy hatalmas károkat okoz a mediterrán országok olajbogyó-termésében. Most sok ezer génmódosított fúrólégy kipróbálása kezdődik meg Spanyolországban. A szakemberek remélik, hogy a GM legyek feleslegessé teszik a kémiai rovarirtást.