Itt a leghatékonyabb szén-dioxid-elnyelő rendszer

2023. március 18.

Hírek

Közel az áttörés – így szabadulhatunk meg hatékonyan a veszélyes szén-dioxidtól. Világszerte csak 18 olyan üzem működik, amelyek kinyerik a levegőben lévő szén-dioxidot, azt a gázt, amely jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatás erősödéséhez, azaz a globális felmelegedéshez.

Aggasztóan felmelegedtek az óceánok

2023. február 17.

Hírek

Kifejezetten rossz hír, hogy már évek óta egyre jobban melegednek az óceánok: egy nemzetközi kutatás szerint a melegedés a feljegyzések kezdete óta tavaly volt a legnagyobb. A tengerszint emelkedéséhez és a szélsőséges időjárási eseményekhez is kapcsolható ez a folyamat, és fokozza a globális felmelegedést is.

Olvadó gleccserek, egyre veszélyesebb gleccsertavak

2023. február 8.

Hírek

A globális felmelegedés miatt olvadó gleccserek okozta áradások világszerte 15 millió ember életét fenyegetik, a legnagyobb veszélyben az ázsiai települések vannak – írták egy tegnap publikált jelentés szerzői.

Az elefántok az esőerdők fontos kertészei

2023. január 28.

Hírek

Az elefántok, ezek a csendes óriások menthetik meg a Földet a klímaváltozás hatásaitól. Legalábbis igen fontos szerepet játszhatnak benne, védelmüket ezért kellene jobban támogatni – mutat rá a Saint Louis Egyetem tanulmánya.

Európa második legmelegebb éve volt 2022

2023. január 12.

Hírek

Globálisan az ötödik, Európában pedig 2020 után a második legmelegebb év volt a 2022-es. Soha nem voltak még olyan melegek az óceánok, mint tavaly.

A nagy kén-dioxid provokáció

2023. január 9.

Hírek

Klímakutatók és nemzetközi jogászok sorát foglalkoztatja napok óta a hír, miszerint egy induló vállalkozás, a Make Sunset kén-dioxiddal töltött ballonokat kezdett eregetni a levegőbe. Márpedig Luke Iseman, a cég egyik, amerikai alapítója pont ezt szerette volna elérni: beszéljenek végre komolyan arról, hogy érdemes-e ezzel megpróbálni blokkolni a klímaváltozást.

Klímaváltozás: már télen is szaporodik Európában a tigrisszúnyog

2022. december 18.

Hírek

Az ázsiai tigrisszúnyogot az 1970-es években hurcolták be Európába, és azóta a kontinens több mint 20 országában felbukkant. Több tucat kórokozót terjeszthet, köztük dengue-, chikungunya- és a zikavírust. Egy új tanulmány alapján a globális felmelegedés következtében már télen is szaporodik Európa déli részén.

Klímacsapda

2022. november 12.

Hírek

Ott vagyunk, vagy talán már túl is léptünk a klímaváltozási folyamat visszafordíthatóságának határán; most van az utolsó utáni pillanat, amikor talán még érdemben be lehet avatkozni; a másfél fok (a globális átlaghőmérséklet emelkedése mai tudásunk szerint eddig a pontig kezelhető a jelenleg rendelkezésünkre álló eszközökkel) már szinte bizonyosan illúzió, de a 2 Celsius fokot esetleg… Tovább »