Gyakrabban térhetnek vissza az apokaliptikus esőzések a Földközi-tenger térségében

2023. december 2.

Hírek

50%-kal intenzívebbé és 50-szer valószínűbbé tette a klímaváltozás a szeptember eleji apokaliptikus esőzéseket Líbiában, mint ha az az ipari forradalom előtti időkben, 1,2 Celsius-fokkal alacsonyabb globális átlaghőmérséklet mellett történt volna. De nincsenek jobb kilátásai Spanyolországnak, valamint a Daniel vihar által sújtott többi országnak (Bulgária, Törökország és Görögország) sem,

A klímakutatás több évszázados múltja Bolognában

2023. november 21.

Hírek

A Climate Now legfrissebb adása Olaszországból, Bolognából jelentkezik, ahol a világ legrégebbi egyeteme található, és egyben Európa legnagyobb éghajlati adattára, körülbelül 700 petabájtnyi adattal, ami egy felfoghatatlan szám.

Viszlát vénasszonyok nyara, bekebelezheti a nyár a szeptembert -októbert is

2023. október 14.

Hírek

Jön a lehűlés, de az idei ősz megmutatta, hogy a nyár könnyen kitolódhat október végéig is a jövőben. Az elmúlt 50 év alatt már kb. két héttel kitolódott a nyár, de az idei, a mérések kezdete óta regisztrált legmelegebb szeptember megmutatta a lehetséges jövőt 23 nyári nappal.

2023 lehet a legmelegebb év

2023. október 5.

Hírek

Az idei év lehet a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta – áll az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálatának (C3S) ma közzétett jelentésében, amely szerint a globálisan rekordhőmérsékletű nyarat szintén rekordmeleg szeptember követte – 0,5 Celsius fokkal volt melegebb, mint a mérések kezdete óta nyilvántartott legmelegebb szeptember, és közel 1 teljes fokkal volt melegebb, mint az… Tovább »

Rekordmagas az óceánok hőmérséklete – 2016-os csúcs dőlt meg

2023. augusztus 7.

Hírek

A globális felmelegedés miatt az óceánok elérték az eddigi legmagasabb felszíni átlaghőmérsékletüket, megdöntve a 2016-os csúcsot – írta az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, a Kopernikusz adatait ismertetve a BBC. Az óceánok hőmérséklete elérte a 20,96 Celsius-fokot, ami jóval magasabb az évnek ebben a szakaszában szokásosnál.

Kevesebb lehet a tej, a tojás és a hús is, mert a haszonállatok sem bírják a hőséget

2023. augusztus 2.

Hírek

A jelenlegi globális állattenyésztés egyszerre hajtja és szenvedi el a klímaváltozást: a hőstressz hatására csökken a gazdasági haszonállatok termelékenysége és termékenysége, és növekszik a betegségekkel szembeni fogékonysága és mortalitása. A kukorica lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, ami a sertés- és baromfiágazatnak sem jó hír.

Világrekordot döntött a júliusi hőség

2023. július 30.

Hírek

A globális felmelegedés korának vége. Elérkeztünk a globális forrás korszakába. Soha nem mértek ennyire meleget a világon, mint 2023 júliusában. Kínában 52 Celsius-fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Az idei az emberiség történetének legforróbb júliusa.

Július 3-án mérték a legnagyobb meleget a Földön

2023. július 5.

Hírek

Július 3-án, hétfőn megdőlt a melegrekord a Földön. Az amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központ (NCEP) adatai szerint a világ átlaghőmérséklete 17,0 Celsius-fok volt. Ezzel megdőlt a 2016-ban elért 16,92 Celsius-fokos rekord.