Ismét riadóztatnak a tudósok: óriási bajban a világ

2024. június 12.

Hírek

A Föld felmelegedése felgyorsítja az antarktiszi áramlatot, ami jégveszteséget és tengerszint-emelkedést okoz. Ez a jelenség csökkenti az óceán szén-dioxid-elnyelő képességét, súlyosbítva a globális felmelegedés hatásait.

Európa kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál

2024. április 25.

Hírek

Miután márciusban zsinórban tizedjére is megdőlt a melegrekord, kényelmetlenül közel kerültünk az egyéves sorozathoz, de nem is kellenek ahhoz ilyen megállapítások, hogy az embernek feltűnjön, valami nincs rendben, mert az egyre bolondabb időjárással mindenki szembesül nap mint nap. Különösen Európában, ami a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) friss… Tovább »

Felejtsük el végre az égetést

2024. április 15.

Hírek

Tizedik hónapja sorozatban dőlt meg ismét a globális havi melegrekord márciusban, emellett a levegő és a világ óceánjainak hőmérséklete is minden idők legmagasabb értékét mutatta – jelentette az Európai Unió klímaügynöksége, a Copernicus.

A gazdák rémálma: növekvő tavaszi fagykárokat és terméskiesést hozhat a klímaváltozás a jövőben Magyarországon

2024. április 9.

Hírek

Most az “áprilisi nyarat” élvezzük, de március 20-án kiterjedt reggeli fagy volt még az országban.  Bár a fagyos napok száma csökken az országban, továbbra is lehetnek a jövőben fagyos napok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig még nagyobb tavaszi fagykárok jöhetnek, ami többek között a szabolcsi almát is veszélyezteti.

Fafajok titkos migrációja Európában és Amerikában

2024. március 29.

Hírek

A globális felmelegedés olyan tempóban változtatja meg a Föld éghajlatát, hogy a több évtizedes életciklusú fák nem képesek alkalmazkodni hozzá. Az emberek azonban talán segíthetnek nekik.

Európa nincs felkészülve a gyorsan növekvő éghajlati kockázatokra

2024. március 18.

Hírek

Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense, és az éghajlati kockázatok az energia- és élelmezésbiztonságot, az ökoszisztémákat, az infrastruktúrát, a vízkészleteket, a pénzügyi stabilitást és az emberek egészségét is fenyegetik. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss értékelése szerint e kockázatok közül sok már elérte a kritikus szintet, és sürgős és határozott fellépés nélkül katasztrofális helyzet alakulhat… Tovább »

Drámaian pusztul a Nagy-korallzátony

2024. március 7.

Hírek

A tengeri hőhullám miatt súlyos veszélybe került az Ausztrália keleti partjainál húzódó Nagy-korallzátony – figyelmeztetett a sydney-i Climate Council környezetvédelmi csoport.

Korán jött idén a tavasz és vele a kullancsszezon is

2024. március 4.

Hírek

Újra melegen simogatnak a nap sugarai, a levegőben már frissen nyílt virágok illata száll – a tavasz idén korábban köszönt ránk. Most nemcsak az évszakok változását tapasztaljuk, kullancsokkal is az évnek egyre nagyobb szakában találkozhatunk. E vérszívók pedig veszélyes betegségek hordozói, mint pl. a Lyme-kór, amelyet, ha nem kezelnek, súlyos szövődményeket hozhat magával.

A másfélfokos küszöb már az ajtóban. Ez a világvége vagy tehetünk még valamit?

2024. február 24.

Hírek

A tavalyi, 2023-as év volt a mérések kezdete óta a legmelegebb globálisan, és hazánkban is a dobogó tetejére lépett. Az év több mint felében legalább 1,5 fokkal meghaladtuk az adott napokra vonatkozó átlaghőmérsékletet az ipari forradalom előtti szinthez képest, sőt, két nap erejéig a 2 fokot is átléptük. Mi vár ránk?